Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę

Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa na śmietanie jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania w domu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biała kiełbasa na śmietanie jest jedną z najłatwiejszych wędlin wieprzowych do przygotowania w domu. Nie wymaga specjalnych umiejętności. Śmietanę kremówkę warto przed przed przygotowanie kiełbasy zamrozić w kostkach, które przed dodaniem do masy mięsnej pokruszyć w blenderze. Dodatek zimnych okruchów zapobiega wytrącaniu się wody z masy mięsnej w trakcie jej wyrabiania, konserwuje i nadaje smak.

Składniki

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej bez kości i skóry (bez grubych ścięgien)

  • 1,00 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry (dość tłusty)

  • 0,30 kg mięsa z golonki wieprzowej (wykrojona duża golonka przednia z kością)

  • 4 łyżeczki suszonego czosnku

  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 3 czubate łyżeczki majeranku 

  • 5 czubatych łyżeczek (45g) soli kuchennej

  • 1,5 szklanki (300ml) śmietany kremówki ok. 30%

  • 6 metrów jelit wieprzowych cienkich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie mięsa zmielić na sitku o średnicy oczek 8 mm.

  • Boczek oraz mięso z golonki (każde oddzielnie), zmielić powtórnie na sitku o średnicy oczek 4 mm.

  • Mięso z golonki zmiksować z dobrze schłodzoną śmietaną kremówką, a jeszcze lepiej z zamrożoną i pokruszoną śmietaną.

  • Do „miksu” z golonki dodać czosnek, pieprz, majeranek, sól i pozostałe zmielone mięsa.

  • Dobrze wymieszanym farszem (który nie klei się do ręki) nadziać jelita wieprzowe cienkie i dzielić je na odcinki około 20 cm. Odwiesić zwoje kiełbaski na około 1 godzinę, aby przyprawy zmieszały się z sokami mięsnymi.

  • Zwoje kiełbaski powiązać sznurkiem i włożyć do gotującej się wody. Gdy woda ponownie zawrze zmniejszyć gaz i pozostawić kiełbaski na około 25 minut.

  • Najlepiej jednak kontrolować temperaturę „termometrem bagnetowym – elektronicznym”. Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy będzie około 71°C należy wyjąć kiełbasę i podawać na stół, albo wystudzić pod strumieniem zimnej wody.

  • Z podanych proporcji otrzymamy 2,5 kg gotowej wystudzonej kiełbasy. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5