Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów - idealny pomysł na bezmięsny pasztet

2019-11-29
Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów -  idealny pomysł na bezmięsny pasztet
Autor: Shutterstock Pasztet  z grzybów suszonych  - wyśmienita przekąska dla wegetarian. Można go  udekorować całymi pieczarkami zanurzonymi w pasztetowej masie.
łatwy
30 min
4

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów to pyszna przystawka ne tylko dla wegetarian. Smak i zapach suszonych grzybów uwodzą kubki smakowe, delikatna konsystencja zachwyca.

Składniki

15 dag  suszonych  grzybów,

2-3 cebule,

3 kajzerki

2 łyżki posiekanej  natki pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku 

3 łyżki posiekanych orzechów laskowych

10 dag masła

5 jajek

szklanka kwaśniej  śmietany

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyte grzyb zalać niewielką ilością przegotowanej  wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.

Miękkie grzyby wyjąć, a w grzybowym wywarze namoczyć czerstwe kajzerki  bez skórki.

W rondlu stopić masło, przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte bułki, i mieszając smażyć przez chwilę.

Przełożyć do salaterki, dodać 2 łyżki orzechów, koperek, natkę, sól i pieprz, surowe żółtka oraz śmietanę i dokładnie wyrobić masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Przełożyć do foremki  wysmarowanej  masłem i posypanej resztą rozdrobnionych  orzechów. Przykryć folią aluminiową,  wstawić na blaszkę  zalaną wodą. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska