Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów. Idealny przepis na wege przysmak

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów -  idealny pomysł na bezmięsny pasztet
Autor: Shutterstock Pasztet  z grzybów suszonych  - wyśmienita przekąska dla wegetarian. Można go  udekorować całymi pieczarkami zanurzonymi w pasztetowej masie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów to pyszna przystawka nie tylko dla wegetarian. Smak i zapach suszonych grzybów uwodzą kubki smakowe, a delikatna konsystencja zachwyca. Pasztet grzybowy upieczony według tego sprawdzonego przepisu warto przygotować w tym roku na święta Bożego Narodzenia. Oto prosty i czarujący przepis na doskonały wegetariański pasztet z suszonych grzybów.

Z czego zrobić wegetariański pasztet grzybowy?

Ten pyszny pasztet bezmięsny robi się z kilku łatwo dostępnych produktów. Do jego przygotowania nie wykorzystuje się żadnego mięsa, więc jest bezpieczny dla tych, którzy go nie jedzą. Głównym składnikiem są suszone grzyby, które doskonale komponują się kilkoma innymi produktami. Na liście składników znalazła się więc śmietana, cebula, masło, czerstwe kajzerki, jajka i przyprawy. Smak pasztetu podkręcają świeże zioła, czyli koperek i natka pietruszki. Dodatkiem, który sprawia, że wege pasztet z suchych grzybów jest tak dobry, są orzechy laskowe.

Jak zrobić wegetariański pasztet grzybowy?

Przepis na ten wege przysmak jest łatwy i w miarę szybki. Warto pamiętać, aby suszone grzyby namoczyć i odstawić na całą noc, aby zmiękły. Nie należy także wylewać wody, w której gotowały się grzyby. Ten aromatyczny wywar przydaje się do namoczenia czerstwych kajzerek.

Jak więc upiec aromatyczny pasztet z suszonych grzybów w wersji wegetariańskiej? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Smak tego wyśmienitego pasztetu zachwyci nawet zdeklarowanych mięsożerców.

  • 1. krok – namoczenie i ugotowanie grzybów
  • 2. krok – namoczenie kajzerek w grzybowym wywarze
  • 3. krok – podsmażenie grzybów z cebulą
  • 4. krok – wymieszanie grzybów z cebulą z pozostałymi składnikami
  • 5. krok – przełożenie masy do formy i upieczenie pasztetu grzybowego w piekarniku

Jak podawać wegetariański pasztet z suszonych grzybów?

To uniwersalny przepis na wyjątkowo dobry pasztet wegetariański, w którym pierwsze skrzypce grają suszone grzyby. Jest pyszny, aromatyczny i pasuje na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Nie zawiera mięsa, więc można serwować go także na wigilię. Pasztet bezmięsny z suszonymi grzybami świetnie smakuje z pieczywem. Doskonale komponuje się z takimi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kwaśniej śmietany 18%
  • 150 g suszonych  grzybów
  • 100 g masła
  • 2-3 cebule
  • 3 kajzerki
  • 5 jajek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte grzyb zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
  • Miękkie grzyby wyjąć, a w grzybowym wywarze namoczyć czerstwe kajzerki bez skórki.
  • W rondlu roztopić masło i przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę. Dodać odciśnięte bułki. Smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
  • Przełożyć do miski i dodać śmietanę, surowe żółtka, 2 łyżki orzechów laskowych, koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej resztą posiekanych orzechów.
  • Formę przykryć folią aluminiową. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
  • Formę z pasztetem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec godzinę.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej