Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów - idealny pomysł na bezmięsny pasztet

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów to pyszna przystawka ne tylko dla wegetarian. Smak i zapach suszonych grzybów uwodzą kubki smakowe, delikatna konsystencja zachwyca.
15 dag suszonych grzybów,
2-3 cebule,
3 kajzerki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
10 dag masła
5 jajek
szklanka kwaśniej śmietany
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Umyte grzyb zalać niewielką ilością przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.
Miękkie grzyby wyjąć, a w grzybowym wywarze namoczyć czerstwe kajzerki bez skórki.
W rondlu stopić masło, przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte bułki, i mieszając smażyć przez chwilę.
Przełożyć do salaterki, dodać 2 łyżki orzechów, koperek, natkę, sól i pieprz, surowe żółtka oraz śmietanę i dokładnie wyrobić masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej resztą rozdrobnionych orzechów. Przykryć folią aluminiową, wstawić na blaszkę zalaną wodą. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska