Wyborna konfitura z jarzębiny i jabłek. Podkręcona aromatycznym alkoholem jeszcze zyskuje

2022-09-23
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Autor: Shutterstock Słodkie i kwaskowe jabłka wzbogacają smak cierpkiej jarzębiny
średni
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jarzębina była dawniej wykorzystywana do robienia bardzo zdrowych przetworów. Przez lata nieco zapomniana, teraz wraca do łask miłośników zdrowej żywności i tradycyjnych receptur. Co zrobić z owoców jarzębiny? Polecam kulinarny klasyk - konfiturę z jarzębiny z dodatkiem jabłek i nutką koniaku bądź rumu.

Jarzębina na przetwory

Jarzębina, ze względu na charakterystyczną goryczkę, wymaga przemrożenia. Zebrane jagody trzeba przetrzymać w zamrażarce nie krócej niż 3 dni. Lepiej chłodzić je dłużej albo zebrać dopiero po przymrozkach. Różne odmiany jarzębiny różnią się smakiem. W Skandynawii wyhodowano nawet odmiany o owocach znacznie większych od przeciętnych, słodszych, nadających się do jedzenia na surowo. Znane są też udoskonalone krzyżówki, np. jarzębina Likjornaja, wyhodowana dzięki skrzyżowaniu jarzębu i aronii. Niestety, w Polsce takie drzewa prawie nie występują, uprawiają je głównie hobbyści. Do wyrobu przetworów z powodzeniem można wykorzystać także zwykłe owoce, pilnując tylko, by pochodziły z drzew rosnących z dala od dróg i zakładów przemysłowych.

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Kompot z jarzębiny

Jarzębina do mięsa

Przepis na konfiturę jarzębinowo-jabłkową

SKŁADNIKI

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 2 jabłka (antonówki, szara reneta - raczej kwaśne)
  • sok z połowy cytryny
  • kieliszek koniaku albo rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarzębinę zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sok z cytryny.
  • Podgrzewamy przez 10 minut, dodajemy cukier, co jakiś czas poruszamy garnkiem, ew. delikatnie mieszamy.
  • Usuwamy pianę zbierającą się na wierzchu.
  • Jabłka drobno kroimy, dodajemy do konfitury.
  • Smażymy, aż jabłka się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
  • Podgrzewanie i chłodzenie powtarzamy po kilku godzinach albo następnego dnia.
  • Do gotowej, gorącej konfitury dodajemy alkohol, mieszamy i pakujemy do niewielkich słoiczków.
Metody pasteryzacji przetworów