Śliwki renklody – przetwory śliwkowo-jabłkowe, które warto zrobić na zimę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Śliwki to owoce na doskonałe przetwory, zwłaszcza powidła. Oto przepis na słodko-kwaskowe powidła z renklod, węgierek i jabłek. Ten smak Was po prostu zachwyci.
W czasie sporządzania przetworów renklody puszczają sporo soku. A ponieważ sezon na renklody (sierpień – pierwsza połowa września) pokrywa się z początkiem sezonu na węgierki i jabłka, dlatego łączę te śliwki i jabłka.
Jabłka mają w sobie pektynę, która w naturalny sposób zagęszcza wszelkie owocowe masy. Doskonale nadadzą się tu kruche i słodko-kwaśne papierówki albo równie (a może nawet bardziej) słodkie melby, w których na dodatek grają nuty malinowo-truskawkowe.
Nie podaję ilości cukru, dlatego że w każdym roku wycukrzenie owoców może być inne, uzależnione od pogody. Dojrzewające w słońcu owoce potrafią być tak słodkie, że czasami nie potrzeba cukru. Dlatego proponuję, by smakować powidła w trakcie smażenia i dosładzać wedle własnych preferencji – w końcu to przede wszystkim nam mają smakować te śliwkowo-jabłkowe powidła.
Zobacz, co jeszcze można zrobić z renklod i węgierek:
Powidła z piekarnika bez cukru
Suszone śliwki domowym sposobem
SKŁADNIKI
- 1 kg żółtych renklod (odmiana ulena)
- 1 kg śliwek węgierek
- 0,5 kg jabłek (np. papierówka, melba)
- 1 cytryna ze skórką
- mielony imbir (na czubek łyżeczki)
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyparzyć słoiki i wieczka.
- Wypestkować śliwki, pokroić w mniejsze kawałki. Pestki z węgierek można zapakować w gazę i takie zawiniątko dodać do masy – nada to całości lekko migdałowego (od amigdaliny) posmaku. Po pierwszej godzinie smażenia powideł usunąć pakunek z pestkami.
- Śliwki przełożyć do garnka (najlepiej emaliowanego lub glinianego). Zalać sokiem z cytryny z dodatkiem skórki z cytryny. Zobacz, dlaczego użyta cytryna powinna być ekologiczna: Czy skórki z cytryn nadają się do jedzenia? Mogą zawierać niebezpieczne substancje.
- Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia masy.
- Dodać jabłka ze skórką, starte na dużych oczkach lub pokrojone w kostkę.
- Powidła śliwkowo-jabłkowe smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Będą się prużyć we własnym soku. W trakcie, posmakowawszy uprzednio powidła, dosłodzić – tyle, by odpowiadało to własnym preferencjom. Dodać suszony imbir.
- Kiedy powidła osiągną odpowiednią konsystencję (trzeba wziąć pod uwagę, że te powidła nie będą tak gęste jak z samych węgierek), przekładać gorące do przygotowanych słoików.
- Wekować na sucho: słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozwolić im długo stygnąć w cieple (pod kocem lub grubym ręcznikiem).