Śliwki renklody – przetwory śliwkowo-jabłkowe, które warto zrobić na zimę

Powidła śliwkowe
Autor: Shutterstock Do powideł z renklod, węgierek i jabłek wystarczy niewielka ilość cukru
łatwy
120 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Śliwki to owoce na doskonałe przetwory, zwłaszcza powidła. Oto przepis na słodko-kwaskowe powidła z renklod, węgierek i jabłek. Ten smak Was po prostu zachwyci.

W czasie sporządzania przetworów renklody puszczają sporo soku. A ponieważ sezon na renklody (sierpień – pierwsza połowa września) pokrywa się z początkiem sezonu na węgierki i jabłka, dlatego łączę te śliwki i jabłka. 

Jabłka mają w sobie pektynę, która w naturalny sposób zagęszcza wszelkie owocowe masy. Doskonale nadadzą się tu kruche i słodko-kwaśne papierówki albo równie (a może nawet bardziej) słodkie melby, w których na dodatek grają nuty malinowo-truskawkowe.

Nie podaję ilości cukru, dlatego że w każdym roku wycukrzenie owoców może być inne, uzależnione od pogody. Dojrzewające w słońcu owoce potrafią być tak słodkie, że czasami nie potrzeba cukru. Dlatego proponuję, by smakować powidła w trakcie smażenia i dosładzać wedle własnych preferencji – w końcu to przede wszystkim nam mają smakować te śliwkowo-jabłkowe powidła.

Zobacz, co jeszcze można zrobić z renklod i węgierek:

Tradycyjny dżem z renklod

Dżem z renklod bez cukru

Kompot z renklod na zimę

Żółte śliwki w syropie

Śliwki z czekoladą

Powidła z piekarnika bez cukru

Marynowane śliwki

Suszone śliwki domowym sposobem

SKŁADNIKI

  • 1 kg żółtych renklod (odmiana ulena)
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 0,5 kg jabłek (np. papierówka, melba)
  • 1 cytryna ze skórką
  • mielony imbir (na czubek łyżeczki)
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyparzyć słoiki i wieczka.
  • Wypestkować śliwki, pokroić w mniejsze kawałki. Pestki z węgierek można zapakować w gazę i takie zawiniątko dodać do masy – nada to całości lekko migdałowego (od amigdaliny) posmaku. Po pierwszej godzinie smażenia powideł usunąć pakunek z pestkami.
  • Śliwki przełożyć do garnka (najlepiej emaliowanego lub glinianego). Zalać sokiem z cytryny z dodatkiem skórki z cytryny. Zobacz, dlaczego użyta cytryna powinna być ekologiczna: Czy skórki z cytryn nadają się do jedzenia? Mogą zawierać niebezpieczne substancje.
  • Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia masy.
  • Dodać jabłka ze skórką, starte na dużych oczkach lub pokrojone w kostkę.
  • Powidła śliwkowo-jabłkowe smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Będą się prużyć we własnym soku. W trakcie, posmakowawszy uprzednio powidła, dosłodzić – tyle, by odpowiadało to własnym preferencjom. Dodać suszony imbir.
  • Kiedy powidła osiągną odpowiednią konsystencję (trzeba wziąć pod uwagę, że te powidła nie będą tak gęste jak z samych węgierek), przekładać gorące do przygotowanych słoików.
  • Wekować na sucho: słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozwolić im długo stygnąć w cieple (pod kocem lub grubym ręcznikiem).
Dlaczego warto jeść śliwki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej