Przepis na żółte śliwki w syropie. Lepsze niż kompot i prostsze niż dżem

Żółte śliwki: jakie przetwory można z nich zrobić? Przepis na żółte śliwki w syropie
Autor: Shutterstock Żółte śliwki nadają się do wekowania w syropie
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Żółte śliwki to prawdziwy rarytas – soczyste, słodkie i pełne aromatu, choć nieco kapryśne w obróbce. Gruba skórka i trudne do usunięcia pestki sprawiają, że nie każdy wie, jak je przetwarzać. A szkoda! Bo w wersji w syropie te owoce smakują jak domowy deser w środku zimy. Zamiast pozwolić żółtym śliwkom się zmarnować, zamknij ich smak w słoikach – to prostsze, niż myślisz.

Żółte śliwki - wykorzystaj ich potencjał!

Żółte śliwki to jedne z najwcześniejszych śliwek sezonu – pojawiają się nagle i równie szybko znikają z targów i straganów. Są soczyste, słodkie, delikatne… i dość nietrwałe, dlatego warto je wykorzystać, zanim przejrzeją i stracą swój urok. Najlepszy sposób? Zamknąć je w słoikach i cieszyć się ich smakiem wtedy, gdy śliwki są już tylko wspomnieniem lata.

Przepis na śliwki w syropie to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zatrzymać smak sierpnia na dłużej. Podana porcja dla kilograma owoców sprawdzi się świetnie jako baza – można ją łatwo zwielokrotnić, gdy śliwek mamy więcej. Zimą owoce będą znakomitym deserem, dodatkiem do ciast, a nawet do mięs, a aromatyczny syrop doskonale sprawdzi się jako baza do napojów. Prosto, szybko i naprawdę smacznie.

Do przygotowania przetworów nadają się różne odmiany żółtych śliwek – m.in. popularne renklody (zwłaszcza Renkloda Ulena), mirabelki oraz mniej znane, lokalne odmiany z wiejskich sadów. Renklody są duże, mięsiste i słodkie, mirabelki – drobniejsze, bardzo aromatyczne, o lekko kwaskowym akcencie. Wszystkie nadają się świetnie do przetworów, jednak warto pamiętać, że im bardziej dojrzałe i jędrne owoce, tym lepszy efekt w słoikach.

SKŁADNIKI

  • 1 kg żółtych śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, włożyć do wyparzonych słoików.
  • Z cukru i wody ugotować syrop, zalać nim śliwki i zakręcić słoiki.
  • Pasteryzować je 10 minut od zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej