Żółte śliwki: jakie przetwory można z nich zrobić? Przepis na żółte śliwki w syropie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Żółte śliwki są bardzo smaczne - mają co prawda dość grubą skórkę, ale pod nią kryje się delikatny, soczysty i słodki miąższ. Niestety żółte śliwki są odmianą deserową tych owoców, w związku z czym ciężko je wypestkować. Tym bardziej, że przy tej czynności narażamy owoce na zgniecenie i utratę soku. Czy można coś zrobić z obfitością żółtych śliwek by zachować ich smak na zimę? Tak, śliwki w syropie!
Żółte śliwki są wczesną odmianą tych owoców, dość szybko dojrzewają i szybko znikają ze straganów. Więc warto szybko je konserwować na zimę Podana w przepisie proporcja dla jednego kilograma owoców oczywiście może zostać zwielokrotniona. Śliwki z syropu można zimą podawać jako deser, a syrop, w którym są zanurzone, rozcieńczać i serwować jako napój.
SKŁADNIKI
- 1 kg żółtych śliwek
- 0,5 kg cukru
- 1 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, włożyć do wyparzonych słoików.
- Z cukru i wody ugotować syrop, zalać nim śliwki i zakręcić słoiki.
- Pasteryzować je 10 minut od zagotowania się wody.