Żółte śliwki: jakie przetwory można z nich zrobić? Przepis na żółte śliwki w syropie

Żółte śliwki: jakie przetwory można z nich zrobić? Przepis na żółte śliwki w syropie
Autor: Shutterstock Żółte śliwki nadają się do wekowania w syropie
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Żółte śliwki są bardzo smaczne - mają co prawda dość grubą skórkę, ale pod nią kryje się delikatny, soczysty i słodki miąższ. Niestety żółte śliwki są odmianą deserową tych owoców, w związku z czym ciężko je wypestkować. Tym bardziej, że przy tej czynności narażamy owoce na zgniecenie i utratę soku. Czy można coś zrobić z obfitością żółtych śliwek by zachować ich smak na zimę? Tak, śliwki w syropie!

Żółte śliwki są wczesną odmianą tych owoców, dość szybko dojrzewają i szybko znikają ze straganów. Więc warto szybko je konserwować na zimę Podana w przepisie proporcja dla jednego kilograma owoców oczywiście może zostać zwielokrotniona. Śliwki z syropu można zimą podawać jako deser, a syrop, w którym są zanurzone, rozcieńczać i serwować jako napój.

SKŁADNIKI

  • 1 kg żółtych śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, włożyć do wyparzonych słoików.
  • Z cukru i wody ugotować syrop, zalać nim śliwki i zakręcić słoiki.
  • Pasteryzować je 10 minut od zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej