Przepis na żółte śliwki w syropie. Lepsze niż kompot i prostsze niż dżem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Żółte śliwki to prawdziwy rarytas – soczyste, słodkie i pełne aromatu, choć nieco kapryśne w obróbce. Gruba skórka i trudne do usunięcia pestki sprawiają, że nie każdy wie, jak je przetwarzać. A szkoda! Bo w wersji w syropie te owoce smakują jak domowy deser w środku zimy. Zamiast pozwolić żółtym śliwkom się zmarnować, zamknij ich smak w słoikach – to prostsze, niż myślisz.
Żółte śliwki - wykorzystaj ich potencjał!
Żółte śliwki to jedne z najwcześniejszych śliwek sezonu – pojawiają się nagle i równie szybko znikają z targów i straganów. Są soczyste, słodkie, delikatne… i dość nietrwałe, dlatego warto je wykorzystać, zanim przejrzeją i stracą swój urok. Najlepszy sposób? Zamknąć je w słoikach i cieszyć się ich smakiem wtedy, gdy śliwki są już tylko wspomnieniem lata.
Przepis na śliwki w syropie to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zatrzymać smak sierpnia na dłużej. Podana porcja dla kilograma owoców sprawdzi się świetnie jako baza – można ją łatwo zwielokrotnić, gdy śliwek mamy więcej. Zimą owoce będą znakomitym deserem, dodatkiem do ciast, a nawet do mięs, a aromatyczny syrop doskonale sprawdzi się jako baza do napojów. Prosto, szybko i naprawdę smacznie.
Do przygotowania przetworów nadają się różne odmiany żółtych śliwek – m.in. popularne renklody (zwłaszcza Renkloda Ulena), mirabelki oraz mniej znane, lokalne odmiany z wiejskich sadów. Renklody są duże, mięsiste i słodkie, mirabelki – drobniejsze, bardzo aromatyczne, o lekko kwaskowym akcencie. Wszystkie nadają się świetnie do przetworów, jednak warto pamiętać, że im bardziej dojrzałe i jędrne owoce, tym lepszy efekt w słoikach.
SKŁADNIKI
- 1 kg żółtych śliwek
- 0,5 kg cukru
- 1 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, włożyć do wyparzonych słoików.
- Z cukru i wody ugotować syrop, zalać nim śliwki i zakręcić słoiki.
- Pasteryzować je 10 minut od zagotowania się wody.