Zdrowy i pyszny dżem z renklod bez cukru
2021-08-14
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dżem z renklod bez cukru to pomysł dla tych, którzy pragną schudnąć, ale lubią słodkie rzeczy, a także dla tych, którzy chcą po prostu ograniczyć cukier w diecie. Taki dżem mogą również spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek renklod
- 4 łyżki syropu z agawy (lub więcej, jeżeli wolicie słodsze przetwory, ale wg mnie nawet 3 łyżki są wystarczające, bo renklody są słodkie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i wypestkować. Owoce włożyć do szerokiego garnka o grubym dnie i gotować około 5 minut, uważając żeby śliwki się nie przypaliły. Nie podlewać wodą!
- Po tym czasie śliwki powinny być już miękkie. Wtedy zdjąć garnek z ognia i mieszać owoce, dopóki para nie przestanie uchodzić z garnka. Odstawić na około 1-2 godziny.
- Dżem znów podgrzać na wolnym ogniu, aż owoce zaczną bulgotać, ponownie zdjąć z ognia i mieszać dopóki para nie przestanie uchodzić z garnka. Czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy.Przed ostatnim gotowaniem śliwki można zblendować, żeby w dżemie nie było czuć fragmentów skórek, wtedy też należy dodać syrop z agawy.
- Ciepły dżem umieścić we wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczkach. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?