Zdrowy i pyszny dżem z renklod bez cukru

Zdrowy  i pyszny dżem z renklod bez cukru
Autor: Shutterstock Z renklod można przygotować pyszny dżem bez cukru
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dżem z renklod bez cukru to pomysł dla tych, którzy  pragną schudnąć, ale lubią słodkie rzeczy, a także dla tych, którzy chcą po prostu ograniczyć cukier w diecie. Taki dżem mogą również spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek renklod
  • 4 łyżki syropu z agawy (lub więcej, jeżeli wolicie słodsze przetwory, ale wg mnie nawet 3 łyżki są wystarczające, bo renklody są słodkie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i wypestkować. Owoce włożyć do szerokiego garnka o grubym dnie i gotować około 5 minut, uważając żeby śliwki się nie przypaliły. Nie podlewać wodą!
  • Po tym czasie śliwki powinny być już miękkie. Wtedy zdjąć garnek z ognia i mieszać owoce, dopóki para nie przestanie uchodzić z garnka. Odstawić na około 1-2 godziny.
  • Dżem znów podgrzać na wolnym ogniu, aż owoce zaczną bulgotać, ponownie zdjąć z ognia i mieszać dopóki para nie przestanie uchodzić z garnka. Czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy.Przed ostatnim gotowaniem śliwki można zblendować, żeby w dżemie nie było czuć fragmentów skórek, wtedy też należy dodać syrop z agawy.
  • Ciepły dżem umieścić we wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczkach. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej