Czekośliwka, czyli śliwki z kakao i czekoladą - przepis na śliwkową nutellę

2023-09-01
Dagmara Kijanowska
Czekośliwka, czyli śliwki z kakao i czekoladą - przepis na śliwkową nutellę
Autor: Shutterstock Śliwki z czekoladą to wspaniały pomysł na przetwory ze śliwek
średni
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czekośliwka to cudownie pyszny domowy "lek" w słoiku - na dobry humor i nie tylko. Śliwki mają wiele zalet. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi nowotworów, a nawet poprawiają humor. A jeśli dodatkowo połączymy je z czekoladą i kakao, które także korzystnie wpływają na nasz nastrój, i zamkniemy w słoikach na zimę, będą cieszyć swoimi dobrodziejstwami także zimą.

Czekośliwka, czyli powidła śliwkowo-czekoladowe, zwane też śliwkową nutellą, to znakomity zamiennik właśnie popularnej nutelli i innych czekoladowych kremów uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Czekośliwka zawiera znacznie mniej tłuszczu, bo tylko ten naturalny, występujący w kakao i gorzkiej czekoladzie.

Za to dostarcza tego wszystkiego co w kakao i czekoladzie dobre. Nie zapominajmy też o witaminach  i minerałach oraz roślinnym błonniku pochodzącym ze śliwek. W domowych powidłach śliwkowo-czekoladowych nie ma też barwników i konserwantów. Również ilość cukru możemy zminimalizować wybierając do przetworów słodkie owoce, które nie będą wymagały dosładzania. Plusem domowej śliwkowej nutelli jest  też prostota wykonania - przepis nie jest  skomplikowany ani też bardzo drogi.

Dowiedz się co jeszcze można zrobić ze śliwek i wypróbuj nasze inne przepisy: Co można zrobić ze śliwek? Pomysły na śliwkowe przetwory!

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
  • 700-800 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 100 g kakao
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej lub deserowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut.

    Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić ustawione do góry dnem.

Dlaczego warto jeść śliwki?
Dagmara Kijanowska