Tradycyjne śliwki marynowane - stary, sprawdzony przepis na znakomitą marynatę
2022-09-14
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Śliwki marynowane to idealny dodatek do serów i wędlin, pasują także do śledzi. Warto je samodzielnie przygotować, szczególnie że nie jest to szczególnie pracochłonne, a sezon na śliwki pozwala przygotować tę wspaniałą marynatę bez konserwantów i niedrogo.
Wyjmowanie śliwek z syropu i ich powtórne gotowanie służy temu, by zachowały one jędrność i kolor. Marynata przygotowana wg tego przepisu jest lekka i delikatna.
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek węgierek
- 40 dag cukru
- 1/5 szklanki octu
- szklanka wody
- kilkanaście goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte śliwki nakłuć widelcem. Wrzucić na moment do wrzącej wody, odcedzić i przłożyć do wrzącego syropu z cukry, wody kk o zai octu.
- Lekko zagotować, odstawić, ostudzić i wyjąć śliwki z syropu.
- Syrop ponownie zagotować, włożyć ponownie śliwki i od zagotowania utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia przez 2-3 minuty.
- Odcedzić śliwki - zachowując syrop - i ułożyć je w słoikach. Syrop zagotować i dodać do niego goździki, zalać nim śliwki.
- Zamknąć słoiki i pasteryzować je przez 15 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?