Tradycyjne śliwki marynowane - stary, sprawdzony przepis na znakomitą marynatę

2022-09-14
Tradycyjne śliwki marynowane - stary, sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Śliwki marynowane według  tradycyjnego przepisu smakują jak z babcinej spiżarni
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Śliwki marynowane to idealny dodatek do serów i wędlin, pasują także do śledzi. Warto je samodzielnie przygotować, szczególnie że nie jest  to szczególnie pracochłonne, a sezon na śliwki pozwala przygotować tę wspaniałą marynatę bez konserwantów i niedrogo.

Wyjmowanie śliwek z syropu i ich powtórne gotowanie służy temu, by zachowały one jędrność i kolor. Marynata przygotowana wg tego przepisu jest lekka i delikatna.

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 40 dag cukru
  • 1/5 szklanki octu
  • szklanka wody
  • kilkanaście goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte śliwki  nakłuć widelcem. Wrzucić na moment do wrzącej wody, odcedzić i przłożyć do wrzącego syropu z cukry, wody kk o zai octu.
  • Lekko zagotować, odstawić, ostudzić i wyjąć śliwki z syropu.
  • Syrop ponownie zagotować, włożyć ponownie śliwki i od zagotowania utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia przez 2-3 minuty.
  • Odcedzić śliwki - zachowując syrop - i ułożyć je w słoikach. Syrop zagotować i dodać do niego goździki, zalać nim śliwki.
  • Zamknąć słoiki i pasteryzować je przez 15 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?