Jak zrobić marynowane winogrona?

winogrona-marynowane-w-winnym-occie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marynowane winogrona są smacznym dodatkiem do sałatek, wędlin i serów
łatwy
10 min
4

Jeśli lubisz robić przetwory z winogron, koniecznie wypróbuj przepis na marynowane winogrona. Jest to smaczny dodatek do wędlin, serów oraz sałatek, można je serwować także jako przekąskę na imprezy. Sprawdź, jak zrobić marynowane winogrona domowej roboty. Oto sposób przygotowania. 

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Greckie gołąbki w liściach winogron

SKŁADNIKI

  • 1 kg winogron
  • ZALEWA:
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 5 goździków
  • kilka nasion kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona obieramy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do wyparzonego słoika.
  • Zalewamy przegotowaną, ale ostudzoną marynatą z wody, octu, soli, cukru i przypraw.
  • Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka dni.