Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem - sprawdzony przepis!
2021-05-19
średni
60 min
4
Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem – czemu by nie połączyć tych trzech wspaniałych letnich smaków i zamknąć ich w słoiku, by cieszyły mroźną zimą? Oto sprawdzony i łatwy przepis na pyszny dżem rabarbarowo-truskawkowy!
Polecamy też:
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Kompot z rabarbarem i goździkami
Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie).
- Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut.
- Słoiki umyć, wyparzyć.
- Truskawki i rabarbar znowu zagotować, smażyć na małym ogniu przez pół godziny, często mieszając i usuwając szumy.
- Gdy dżem będzie już gęsty, dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
- Gorący dżem truskawkowo-rabarbarowy przełożyć do słoików, mocno zakręcić, przewrócić do góry dnem i zawinąć w gruby koc, żeby słoiki powoli stygły.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?