Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem - sprawdzony przepis!

Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem
Autor: Shutterstock Rabarbar tworzy bardzo udany duet z truskawkami
średni
60 min
4

Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem – czemu by nie połączyć tych trzech wspaniałych letnich smaków i zamknąć ich w słoiku, by cieszyły mroźną zimą? Oto sprawdzony i łatwy przepis na pyszny dżem rabarbarowo-truskawkowy!

Polecamy też:

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kompot z rabarbarem i goździkami

Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie).
  • Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut.
  • Słoiki umyć, wyparzyć.
  • Truskawki i rabarbar znowu zagotować, smażyć na małym ogniu przez pół godziny, często mieszając i usuwając szumy.
  • Gdy dżem będzie już gęsty, dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
  • Gorący dżem truskawkowo-rabarbarowy przełożyć do słoików, mocno zakręcić, przewrócić do góry dnem i zawinąć w gruby koc, żeby słoiki powoli stygły.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Beata Lekszycka
więcej