Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową

2021-03-29
Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową
Autor: Shutterstock Proste i efektowne, czyli puree ziemniaczane zapieczone z fasolka szparagową
łatwy
40 min
4

Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową to świetny pomysł na ciekawy dodatek do mięsa w sosie. Zapiekankę można przygotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Świetnie smakuje i efektownie wygląda. 

Polecamy też:

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Pęczotto z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g zielonej fasolki
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany 12%
  • 150 g sera mozzarella startego
  • sól i pieprz
  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem ząbków czosnku. Następnie przepuścić przez praskę lub po prostu utłuc. 
  • Fasolkę ugotować oddzielnie w osolonym wrzątku. Nie rozgotować.
  • Ziemniaki połączyć z rozkłóconym jajkiem, śmietaną i połową startego sera. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser który dodaliśmy również jest słony. Dobrze wymieszać.
  • Foremkę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  • Przełożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć fasolkę i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wierzch posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 30-40 minut.
  • Podawać gorące z mięsem w sosie, na przykład z polędwiczkami w sosie kurkowym