Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową

2020-08-03
Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową
Autor: Shutterstock Proste i efektowne, czyli puree ziemniaczane zapieczone z fasolka szparagową
łatwy
40 min
4

Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową to świetny pomysł na ciekawy dodatek do mięsa w sosie. Zapiekankę można przygotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Świetnie smakuje i efektownie wygląda. 

Polecamy też:

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Pęczotto z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

1 kg ziemniaków

4 ząbki czosnku

500 g zielonej fasolki

3 jajka

150 ml śmietany 12%

150 g sera mozzarella startego

sól i pieprz

masło i tarta bułka do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem ząbków czosnku. Następnie przepuścić przez praskę lub po prostu utłuc. 

Fasolkę ugotować oddzielnie w osolonym wrzątku. Nie rozgotować.

Ziemniaki połączyć z rozkłóconym jajkiem, śmietaną i połową startego sera. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser który dodaliśmy również jest słony. Dobrze wymieszać.

Foremkę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Przełożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć fasolkę i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wierzch posypać tartym serem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 30-40 minut.

Podawać gorące z mięsem w sosie, na przykład z polędwiczkami w sosie kurkowym