Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową to świetny pomysł na ciekawy dodatek do mięsa w sosie. Zapiekankę można przygotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Świetnie smakuje i efektownie wygląda.
Polecamy też:
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 500 g zielonej fasolki
- 3 jajka
- 150 ml śmietany 12%
- 150 g sera mozzarella startego
- sól i pieprz
- masło i tarta bułka do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem ząbków czosnku. Następnie przepuścić przez praskę lub po prostu utłuc.
- Fasolkę ugotować oddzielnie w osolonym wrzątku. Nie rozgotować.
- Ziemniaki połączyć z rozkłóconym jajkiem, śmietaną i połową startego sera. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser który dodaliśmy również jest słony. Dobrze wymieszać.
- Foremkę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Przełożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć fasolkę i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wierzch posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 30-40 minut.
- Podawać gorące z mięsem w sosie, na przykład z polędwiczkami w sosie kurkowym