Ratafia - przepis. Jak zrobić tę nalewkę?
Planując przygotowanie tej nalewki uzbrój się w cierpliwość. Proces powstawania ratafii trwa bowiem kilka miesięcy. Dodaje się do niej owoce zgodnie z czasem ich dojrzewania. Dzięki temu zyskuje ona coraz to nowe aromaty i smaki. Później, jak każda nalewka, musi jeszcze leżakować, by nabrać mocy.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 kg mieszanki świeżych owoców (poziomek, malin, truskawek, jeżyn, jagód, wiśni, węgierek, jabłek, gruszek)
- 350 g mieszanki owoców suszonych (głogu, dzikiej róży, płatków róży, rodzynek sułtanek, fig, orzechów łuskanych, daktyli)
- 3 l spirytusu 95%
- 2 l wody
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 i 1/4 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spirytus wymieszać z litrem wody. Do gąsiorka wsypać po 200–350 g owoców, w kolejności ich dojrzewania, zaczynając od truskawek, a na późnych owocach kończąc.
- Owoce miękkie przed wrzuceniem do gąsiora pozbawia się szypułek, przebiera, płucze i osącza na sicie. Pestkowe – dryluje i kroi na mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki dodaje się rozdrobnione, ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Na koniec wrzuca się do słoja owoce suszone oraz obrane i pokrojone cytrusy (bez pestek).
- Po wsypaniu każdej porcji do słoja wlać szklankę spirytusu. Trzeba też zawartość delikatnie zamieszać i zakorkować naczynie. Po skończeniu maceracji nalew zlać do innego naczynia.
- Zagotować litr wody w czajniku, do garnka wsypać cukier i mieszając, powoli dolewać wrzątek. Rozpuścić cukier, by powstał syrop. Przelać roztwór do nalewu i dobrze wymieszać. Ratafii się nie filtruje.
- Nalewkę odstawić do Bożego Narodzenia, a jeszcze lepiej – do Wielkanocy.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Nalewka z jagód: przepis na nalewkę jagodową
Domowa nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka
Nalewka z czerwonych porzeczek
Słodko cierpka nalewka z jagody kamczackiej
Słodko-kwaśna nalewka agrestowa
Przepis na te i inne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.