Nalewka z kwiatów czarnego bzu - sprawdzony przepis na urzekającą kwiatową nalewkę

Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Autor: Shutterstock Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest smaczna i pełna witamin,
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewka z kwiatów czarnego bzu to znakomity dodatek do koktajli, pomaga także zapobiegać nadchodzącemu przeziębieniu. Kwiaty czarnego bzu kwitną u progu lata. Białe baldachy, na które składają się maleńkie kwiatki, widać z daleka. Trzeba zdążyć je zebrać, nim przekwitną i pojawią się owoce, ale nie powinno się ich również zbierać zbyt wcześnie. Krzewy czarnego bzu łatwo znaleźć - rosną niemal wszędzie - w rowach, na skraju lasu, przy polnych drogach.

Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu na nalewkę?

Czarny bez zakwita pod koniec maja lub na początku czerwca i kwitnie zwykle jeszcze w lipcu. Ma niewielkie białe kwiaty skupione w parasolowate baldachy, które pachną intensywnie, słodko i nieco ciężko. Najlepsze na nalewkę są kwiaty mocno rozwinięte z dużą ilością żółtego pyłku, to w nim znajdziemy najwięcej aromatu i substancji prozdrowotnych. Wystarczy potrząsnąć lekko krzewem, aby posypał się drogocenny pyłek.

Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty na nalewkę czy sok najlepiej zbierać z dala od ruchliwych ulic czy zanieczyszczających powietrze fabryk. Najlepiej odcinać z krzewów całe baldachy, starając się nie ogołocić krzewów całkowicie, bo wtedy nie zaowocują.

Zobacz też: Błędy przy robieniu nalewek - wyklucz je, a zrobisz trunek idealny

Przepisy na nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce"Do nabycia księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

Polecamy też:

Sok z kwiatów czarnego bzu - sprawdzona receptura

Jak zrobić syrop z kwiatów bzu?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zebrane kwiaty odcinamy z łodyżek (najwygodniej to zrobić nożyczkami). Następnie rozkładamy je cienką warstwą na papierze i zostawiamy na kilka godzin, w ten sposób pozbędziemy się owadów przebywających w kwiatach.
  • Gotujemy syrop: na 3/4 kg cukru dajemy 3/4 litra wody, gotujemy i studzimy. Następnie kroimy 2 duże cytryny w plastry.
  • Wybieramy duży słój (albo 2 mniejsze). Układamy w nim kwiaty baldachy, przekładając je plasterkami cytryny.
  • Wlewamy wystudzony syrop, słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień.
  • Po tygodniu przecedzamy zawartość słoja przez sito lub gazę - kwiaty i plastry cytryny wyrzucamy. Płyn mieszamy z sokiem wyciśniętym z 3 limonek i 1 litrem spirytusu.
  • Przelewamy do butelek, szczelnie je zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu butelką należy wstrząsnąć.
  • Alkohol filtrujemy przez bibułę, rozlewamy do "docelowych" butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej miesiąc w chłodne i ciemne miejsce.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej