Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać w ciepły, suchy poranek. Po zebraniu i oczyszczeniu z łodyżek warto je rozłożyć na kilka godzin w na papierze, aby mogły z nich wyjść owady.
Sok z kwiatów czarnego bzu - sprawdzona receptura

Autor Zdjęcia: pixabay.com
Czarny bez ma wiele właściwości zdrowotnych.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 9 OSÓB
Kwiaty czarnego bzu mają właściwości lecznicze: są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru czy kaszlu. Działają również moczopędnie i rozkurczająco. Sprawdź, jak przygotować sok z kwiatów czarnego bzu i w pełni korzystać z dobrodziejstw tej niezwykłej rośliny.
Składniki
45 baldachów kwiatów bzu czarnego
2 cytryny
skórka z 2 cytryn
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
1,5 l przegotowanej wody
750 g cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Do słoika włożyć oczyszczone kwiaty bzu, przekładając je cytryną i skórką z cytryny. Wsypać kwasek cytrynowy i zalać chłodną, przegotowaną wodą. Słoik przykryć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 2 dni.
Po upływie tego czasu odcedzić, kwiaty bzu czarnego wycisnąć. Do powstałego soku wsypać cukier, zamieszać i przelać do słoików. Szczelnie zakręcić, pasteryzować ok. 15 minut.
Tak przyrządzone przetwory umieścić w zacienionym, chłodnym miejscu. Bez pasteryzacji sok z kwiatów bzu można krótko przechowywać w lodówce.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska