Nalewka z jeżyn z rumem: lecznicza i pyszna

2021-08-31
Nalewka z jeżyn z rumem
Autor: Shutterstock Nalewka z jeżyn z rumem korzystnie wpływa na układ krążenia.
łatwy
30 min
4

Nalewka z jeżyn z rumem jest nie tylko bardzo smaczna, ale pomocna przy wielu schorzeniach. W polskich lasach jeżyn jest pod dostatkiem. Korzystaj z tego, bo to skarbnica witamin: C, A, E, K, oraz tych z grupy B. Poza tym te owoce zawierają pierwiastki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy też:

Jeżynówka z wanilią

Jeżyny z miodem gryczanym

Likier jeżynowy

Konfitury z jeżyn

Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki jeżyn
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklankę rumu lub araku
  • 1 szklankę spirytusu
  •  
  • Przygotuj też:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyj i osusz, ułóż w słoju warstwami, przesypując cukrem.
  • Na koniec lekko dociśnij, przykryj słój gazą i odstaw w ciepłe miejsce, codziennie potrząsaj.
  • Po 5 dniach zlej powstały sok do drugiego słoika i dodaj do niego spirytus oraz rum lub arak.
  • Całość dokładnie wymieszaj, słoik szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  • Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek, odstaw w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.
Nalewki domowe