Nalewka z jeżyn z rumem: lecznicza i pyszna
2021-08-31
łatwy
30 min
4
Nalewka z jeżyn z rumem jest nie tylko bardzo smaczna, ale pomocna przy wielu schorzeniach. W polskich lasach jeżyn jest pod dostatkiem. Korzystaj z tego, bo to skarbnica witamin: C, A, E, K, oraz tych z grupy B. Poza tym te owoce zawierają pierwiastki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też:
Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyj i osusz, ułóż w słoju warstwami, przesypując cukrem.
- Na koniec lekko dociśnij, przykryj słój gazą i odstaw w ciepłe miejsce, codziennie potrząsaj.
- Po 5 dniach zlej powstały sok do drugiego słoika i dodaj do niego spirytus oraz rum lub arak.
- Całość dokładnie wymieszaj, słoik szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
- Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek, odstaw w chłodne i ciemne miejsce na pół roku.
Nalewki domowe