Konfitury z jeżyn: jak zrobić, ile cukru dodać

Konfitury z jeżyn: jak zrobić, ile cukru dodać

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura z jeżyn pozwoli zachować smak tych owoców na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeżyny zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, potas i bardzo zdrowe pektyny, które regulują poziom cholesterolu w organizmie. Warto je jeść kiedy trwa na nie sezon. Żeby zachować je na później, można zrobić z nich przetwory - na przykład smaczne konfitury z jeżyn.

 

Składniki

  • 1 kg jeżyn,

  • 2 duże gruszki,

  • 2 plasterki świeżego imbiru,

  • 1 kg cukru,

  • skórka z 1 cytryny,

  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wrzucamy jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir, skórkę i sok z cytryny.

  • Wsypujemy 80 dkg cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy wszystko na noc.

  • Następnego dnia gotujemy około 20 minut i odlewamy 300 ml soku do butelki - będzie na zimę do herbatki (butelkę zakręcamy i odwracamy).

  • Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy.

  • Następnego dnia dosypujemy 20 dkg cukru i znowu gotujemy - odlewamy ponownie 300 ml soku. Wyłączamy i studzimy.

  • Tego samego dnia ponownie gotujemy ok. 30 minut.

  • Konfitury nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Ocena: 0