Rum: czym charakteryzuje się słynny alkohol z trzciny cukrowej

Rum: czym charakteryzuje się słynny alkohol z trzciny cukrowej

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Rum to wódka z trzciny cukrowej leżakująca w beczkach dębowych. 

Rum, który podbił serca i głowy piratów z Karaibów, to alkohol produkowany wszędzie tam gdzie uprawiana jest trzcina cukrowa. Jest nie tylko podstawą wielu słynnych koktajli, ale trudno sobie bez niego wyobrazić baby rumowej, ciastek ponczowych i cukierków o smaku „kukułka”. Jaka jest historia rumu, jakie są jego odmiany i jakie słynne drinki z rumu można przygotować piszemy niżej. 

Co to jest rum?

Rhum, spolszczone rum, produkowany jest na wyspach Morza Karaibskiego, w środkowej i południowej Ameryce, zachodniej Afryce oraz Indonezji. W Europie produkowany jest na Wyspach Kanaryjskich. Stąd wiele regionalnych odmian rumu, różniących się mocą i intensywnością smaku.

Rumy produkowane są w rozmaity sposób, ale zawsze z soku, koncentratu tego soku lub melasy z trzciny cukrowej. 

Nazwę rum wywodzi się z angielskiego slangu, gdzie słowo rum, oznacza „tumult”. Sugeruje to, że spożywający ten trunek mają skłonność do hałasowania i stawiania oporu. 

Historia rumu

Już w starożytnych Indiach oraz Chinach pędzono alkohol ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Do Azji Mniejszej, a potem dalej do Europy sprowadzili go Arabowie i nazwali arak. 

W Średniowieczu Arabowie uprawiali w Hiszpanii ogromne plantacje trzciny cukrowej i wyrabiali swoją wódkę z melasy. Podczas drugiej podróży do Ameryki, Krzysztof Kolumb zabrał ze sobą sadzonki trzciny. Trzcina cukrowa przyjęła się na wyspach rejonu Morza Karaibskiego. I to tam zaczęto produkować rum na wielką skalę. 

Tani i ogólnie dostępny rum stał się trunkiem piratów, szmuglerów i handlarzy niewolników. Z czasem stał się nawet obowiązkowym deputatem alkoholu dla marynarzy floty brytyjskiej. Od 1655 r. na okrętach Royal Navy dzienne racje piwa zastąpiono rumem, a w 1740 r. rum zastąpiono grogiem (mieszanina rumu z wodą, najczęściej gorącą, w stosunku 1 : 3).

Grog - rozgrzewający napój z rumem

Rum stał się przyczynkiem do ogólnoświatowych wydarzeń. Handel melasą i cukrem trzcinowym oraz produkcja rumu były tak dochodowe, że wciąż poszerzano areał upraw. To wzmagało popyt na niewolników. 

W 1764 roku brytyjski parlament uchwalił regulacje dotyczące importu cukru i melasy na kontynent amerykański z niebrytyjskich kolonii. To podnosiło faktyczną cenę za galon melasy. Poza tym ustawa dawała specjalne uprawnienia Royal Navy, która skutecznie ścigała i karała szmuglerów melasy i rumu. Tak zwany Sugar Act był jedną z przyczyną rewolucji amerykańskiej. 

Odmiany rumu

W Unii Europejskiej określenie rum zarezerwowane jest tylko dla alkoholu produkowanego z trzciny cukrowej. Generalnie istnieją dwie odmiany rumów: ciężkie i lekkie. Ale wyróżnia się jeszcze bezbarwne rumy białe (srebrne); bursztynowe rumy o złotej barwie, którą zawdzięczają swój kolor leżakowaniu w beczkach dębowych; aromatyzowany skórkami cytrusów i kokosem w typie malibu; overproof o ostrym smaku i zawartości alkoholu od 60 do 80%.

Ciężkie, pełne smaku, o intensywnym aromacie są rumy z Jajmajki lub Brytyjskiej Gujany. To tak zwane Demerara Rum. Produkowane są z melasy trzciny cukrowej, piany zebranej przy gotowaniu soku trzcinowego oraz wywaru (tzw. dunder), tzn. pozostałości po destylacji spirytusu z przefermentowanego zacieru melasowego z poprzedniej kampanii cukrowej. Zacier z tych trzech składników poddawany jest powolnej fermentacji przez dwa do trzech tygodni. Następnie jest destylowany w prostych alembikach typu koniakowego. W ten sposób otrzymuje się ciężki aromatyczny alkohol o mocy 75%. Kilka kropel takiego rumu dodane do herbaty, wyczuwalne jest w całym pomieszczaniu. 

Natomiast lekkie, o stosunkowo słabszym aromacie rumy pochodzą z Kuby, Puerto Rico i Haiti. Produkuje się te rumy z krótko fermentowanego zacieru oraz destylacji zacieru w aparatach ciągłych. Metoda ta jest bardzo wydajna, ale otrzymany rum zawiera mniej aromatycznych składników destylatu, estrów. Rum dodatkowo leżakuje się w dębowych beczkach po czerwonych winach przez 3 do 10 lat, dzięki czemu nabiera charakteru starego winiaku. Pije się go bezpośrednio lub stosuje jako bazę do koktajli. 

Słynne koktajle z rumem

Koktajle i drinki sporządza się lekkich rumów typu kubańskiego. 

Cuba Libre: najsłynniejszy koktajl z rumem

Mojito: koktajl z rumu i limony

Daiquiri: koktajl z białym rumem

Mai Tai: lekki koktajl na bazie rumu

Przepisy kulinarne z rumem

Ciężkie rumy typu jamajskiego stosowane są jako dodatek do herbaty, napojów rozgrzewających oraz do sporządzania ciast i deserów. 

Hot Rum Punch - rozgrzewający poncz rumowy

Magdalenki z rumem - sprawdzony przepis maślane biszkopciki

Ciasto kukurydziane z rumem

Angielski keks z rumem

Ocena: 4