Grog bardzo rozgrzewa, nawet jeśli jest już lekko ostudzony. Nie powinno się go za bardzo podgrzewać, ponieważ alkohol wyparuje.
Grog z cynamonem
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Grog z cynamonem, goździkami i ctytrusami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Grog, inaczej herbata z rumem, to popularny napój rozgrzewający w krajach północy. Oto przepis na grog z cynamonem, goździkami i pomarańczą. Można się nim uraczyć z okazji świąt Bożego Narodzenia, albo po powrocie z zimowego spaceru.
Składniki
2 kubki wody
kubek ciemnego rumu
2 łyżki cukru
4 goździki
torebka czarnej herbaty
kora cynamonu
pomarańcza
cytryna
Przygotowanie krok po kroku:
Wodę zagotować w garnku, wrzucić torebkę herbaty, parzyć 5 minut i wyjąć. Do herbaty dodać cukier, goździki, cynamon i zagotować. Wyłączyć gaz, lekko ostudzić.
Do garnka dolać rum i wrzucić plasterki cytryny i pomarańczy. Wymieszać i rozlać do szklanek.
