Melasa - czym jest? Jak jej używać?

Melasa - czym jest? Jak jej używać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Melasa to syrop powstający przy produkcji cukru z trzciny cukrowej.

Melasa uznawana jest za zdrowszą od cukru substancję słodzącą. Jak powstaje? Czy naprawdę warto ją stosować?

Melasa - pochodzenie, właściwości

Biały cukier z buraków cukrowych możesz z powodzeniem zastąpić innymi, bardziej zdrowymi substancjami słodzącymi. Jedną z nich jest melasa z trzciny cukrowej - gęsty, czarny, słodki syrop nie ulegający krystalizacji, wytwarzany z łodygi trzciny cukrowej w czasie produkcji cukru. Nazywa się go czasami "czarnym złotem" i wykorzystuje do produkcji rumu, któremu nadaje charakterystyczny aromat i smak.

Melasa nadaje się do wypieku ciast, możemy ją z powodzeniem słodzić nią herbatę lub pić rozpuszczoną w wodzie. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier czy miód. Jest bogata w witaminy z grupy B i składniki mineralne:

  • wapń

  • żelazo

  • miedź

  • cynk

  • magnez

  • potas

Melasa pozytywnie wpływa na regenerację krwi, układ naczyniowy, system nerwowy oraz reguluje zaburzenia układu trawiennego.

Ocena: 2,4