Maślane ciasteczka magdalenki z rumem: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
25 min
4
Magdalenki to pyszne biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszli i o maślanym smaku - dosłownie rozpływają się w ustach. Sukces magdalenek ma wielu ojców, a raczej matek. Z wielu wersji historii o powstaniu przepisu na magdalenki, wolimy tę o nadwornej kucharce Stanisława Leszczyńskiego (1677-1766), króla Polski i teścia króla Francji. Ponoć to właśnie kucharka Leszczyńskiego eksperymentując razem z królem wymyśliła przepis na małe biszkopciki. Przepis ten wykorzystała jej uczennica Madaleine Paulmier. Czy są dobre? Pyszne! Sami wypróbujcie nasz przepis na pyszne maślane magdalenki z rumem.
SKŁADNIKI
- 13 dag masła
- 6 jajek
- 20 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 ml rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę przez około 10 minut. Wbić jedno jedno jajko, ucierać przez 3 minuty.
- Następnie dodać drugie jajko i ucierać przez kolejne 3 minuty. Tak po kolei, aż do ostatniego jajka.
- Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać odrobinę rumu i całość dokładnie wymieszać.
- Do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki w kształcie prążkowanych muszelek wlej ciasto do 3/4 wysokości.
- Piecz 10 do 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.