Maślane ciasteczka magdalenki z rumem: sprawdzony przepis

jak_zrobic_ciastka_magdalenki.jpg
Autor: photos.com Lekkie, puszyste, maślane magdalenki niemal rozpływają się w ustach
średni
25 min
4

Magdalenki to pyszne biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszli i o maślanym smaku - dosłownie rozpływają się w ustach. Sukces magdalenek ma wielu ojców, a raczej matek. Z wielu wersji historii o powstaniu przepisu na magdalenki, wolimy tę o nadwornej kucharce Stanisława Leszczyńskiego (1677-1766), króla Polski i teścia króla Francji.  Ponoć to właśnie kucharka Leszczyńskiego eksperymentując razem z królem wymyśliła przepis na małe biszkopciki. Przepis ten wykorzystała jej uczennica Madaleine Paulmier. Czy są dobre? Pyszne! Sami wypróbujcie nasz przepis na pyszne maślane magdalenki z rumem.

SKŁADNIKI

  • 13 dag masła
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 ml rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę przez około 10 minut. Wbić jedno jedno jajko, ucierać przez 3 minuty.
  • Następnie dodać drugie jajko i ucierać przez kolejne 3 minuty. Tak po kolei, aż do ostatniego jajka.
  • Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać odrobinę rumu i całość dokładnie wymieszać.
  • Do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki w kształcie prążkowanych muszelek wlej ciasto do 3/4 wysokości.
  • Piecz 10 do 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Beata Lekszycka
więcej