Keks angielski z rumem: dobry przepis

Danuta Rawicka
keks-angielski-jak-zrobic-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com W keksie angielskim aromat rumu subtelnie podkręca bakaliowe smaki
średni
180 min
4

Keks angielski to obfitość bakalii podkręcona smakiem rumu. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję - od świąt po zwykłe spotkanie ze znajomymi. Sprawdź, jak przygotować wilgotny, aromatyczny keks angielski krok po kroku. Podajemy sprawdzony przepis.

Zobacz także inne przepisy na keks

Keks pomarańczowy z bakaliami

Keks świąteczny według Kingi Paruzel

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag mieszanki keksowej (kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa)
  • 30 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów
  • 15 dag konfitury wiśniowej
  • 150 ml rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać rumem, po 20 minutach odsączyć. Obrać i posiekać migdały i skórki cytrusów. Konfiturę podgrzać i odsączyć na sitku.
  • Mikserem utrzeć masło z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec wymieszać ciasto z bakaliami obtoczonymi mąką i z wiśniami.
  • Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Piec w temp. 140ºC przez ok. 2,5 godziny.
Danuta Rawicka