Keks świąteczny według przepisu Kingi Paruzel

Keks świąteczny według przepisu Kingi Paruzel

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

Keks świąteczny według przepisu Kingi Paruzel fot. Kinga Paruzel

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Keks świąteczny to jedno z ciast, które tradycyjnie pojawia się na stole w Boże Narodzenie. Jak go upiec, by smakował niebiańsko i się udał? Skorzystajcie z przepisów Kingi Paruzel, autorki książki Nie... zwykła kuchnia, bo każdy jest innyKinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji kulinarnego show Masterchef, najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.

Składniki

  • 600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Składniki na lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut.

  • Zmielić migdały, a następnie połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową.

  • Jajka roztrzepać dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymiesza

  • Przygotować foremkę o średnicy 25 cm wykładając ją papierem dopieczenia.

  • Piekarnik nastawić na temperaturę 150ºC z funkcją grzania góra-dół.

  • Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać.

  • Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

  • Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym

  • Przygotowanie lukru

  • Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.

  • Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.

tip dnia

Ten przepis umożliwia zrealizowanie go w kilku wariantach:

– rodzynkowiec – wystarczy użyć tylko rodzynek i moczyć je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z pomarańczy
– mąkę migdałową możemy zastąpić zmielonymi bardzo drobno nasionami łuskanego słonecznika
– lukier może mieć różne kolory jeżeli zastąpimy sok z cytryny np. sokiem z buraka – czerwony, wodą z mrożonego szpinaku (zielony) lub dodamy do niego kurkumy (żółty)