Likier jeżynowy - jak zrobić, ile cukru dodać

Likier jeżynowy - jak zrobić, ile cukru dodać

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Likier z jeżyn ma wspaniały aromat i smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Likier jeżynowy to znakomity pomysł na domowy alkohol z sezonowych owoców. Likier z jeżyn jest aromatyczny, o bogatym skomplikowanym smaku. Warto go zrobić ku uciesze bliskich.

Składniki

  • 1 litr soku z jeżyn,

  • 25 g dojrzałych jagód jałowca,

  • 40 dag cukru,

  • kawałek kory cynamonu,

  • 5 g goździków,

  • mała laska wanilii,

  • 2 szklanki spirytusu,

  • 1,5 szklanki koniaku lub winiaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeżyny przetrzeć przez sito, na 1 litr jeżynowego soku dać 40 dag cukru.

  • Zagotować syrop, odszumować.

  • Dodać goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię.

  • Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut, ostudzić.

  • Przelać do gąsiorka lub dużego słoja. Dodać spirytus, szczelnie zamknąć.

  • Dokładnie wymieszać mocno potrząsając gąsiorkiem.

  • Odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem.

  • Po tym czasie przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, połączyć z koniakiem.

  • Ponownie wlać do gąsiorka, szczelnie przykryć i zostawić na miesiąc.

  • Po kolejnym przefiltrowaniu rozlać do butelek, zakorkować i wynieść na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.

Ocena: 0