Jeżynówka z wanilią - jak zrobić nalewkę z jeżyn, ile cukru dodać

Jeżynówka z wanilią - jak zrobić nalewkę z jeżyn, ile cukru dodać

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jeżynówka to nalewka o dużych walorach smakowych i zdrowotnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeżynówka z wanilią to pyszna nalewka, kora wyśmienicie smakuje w mroźne zimowe wieczory. Ma nie tylko doskonały smak ale i sporo walorów zdrowotnych - nalewka z jeżyn pomaga w schorzeniach kardiologicznych, przy przeziębieniach a nawet przy... menopauzie!

Składniki

  • 50 dag dojrzałych jeżyn,

  • 50 dag cukru,

  • szklanka wody,

  • szklanka czystej wódki,

  • szklanka spirytusu,

  • 1 laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jeżyny lekko rozgnieść, wrzucić do słoja.

  • Przeciąć laskę wanilii, dodać do jeżyn i całość zalać wódką i spirytusem.

  • Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na okres ok. 3 tygodni, można początkowo wystawić na działanie promieni słonecznych.

  • Po tym terminie należy zlać ciecz z alkoholem i przefiltrować przez filtr do kawy.

  • Następnie rozpuścić cukier w gorącej wodzie, syrop wlać do zlanego alkoholu i dobrze potrząsnąć, by płyny wymieszały się z cukrem.

  • Odstawić na ok. 3 miesiące, najlepiej w chłodnym miejscu.

Ocena: 0