Jeżyny z miodem gryczanym: przepis na nalewkę jeżynową

Jeżyny z miodem gryczanym: przepis na nalewkę jeżynową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warto w sezonie wykorzystać bogactwo owoców i przygotować smaczną nalewkę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewka jeżynowa z miodem gryczanym ma piękną ciemną barwę. Jest wybornym trunkiem na leniwe popołudnia, orzeźwia, krzepi i cieszy oko piękną purpurą.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych jeżyn  

  • 0,5 kg cukru  

  • pół szklanki miodu gryczanego

  • 0,35 l wódki  

  • 0,5 l spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przebrane jeżyny włożyć do dużego słoika. Układać je warstwami, przesypując każdą z nich cukrem. Całość zalać miodem gryczanym.

  • Następnie dodać wódkę zmieszaną ze spirytusem, lekko wymieszać.

  • Zakręcić słoik i odstawić w zaciemnione miejsce na 6 tygodni. Po tym okresie odcedzić jego zawartość, przefiltrować i zlać do butelek. Nalewka musi dojrzewać przez kilka miesięcy.

Chcesz więcej przepisów na nalewki? Polecamy książkę!

 

Ocena: 3,5