Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić, ile cukru dodać

Jeżyny we własnym soku - jak przyrządzić, ile cukru dodać

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jeżyny w soku łatwo jest przygotować

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeżyny we własnym soku to szybki i łatwy sposób na przygotowanie przetworów z jeżyn na zimę. Jak je zrobić, jaka powinna być właściwa proporcja ilości cukru do owoców?

Składniki

  • 1 kg jeżyn,

  • 10 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć i opłukać przegotowaną wodą.

  • Część owoców (ok. 30 dag) wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odparować pod przykryciem w ciągu kilku minut (nie gotować!).

  • Resztę owoców przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.

  • Owoce zalać odparowanymi jeżynami do wysokości 2 cm poniżej brzegu słoika.

  • Zamknąć i pasteryzować 30 minut w temperaturze ok. 90 st. C.

  • Wyjąć, słoiki ustawić do góry dnem, aż ostygną.

Ocena: 3,7