Makaron po chińsku. Obłędny smak zyskasz dzięki tym składnikom

makaron po chińsku
Autor: Shutterstock Makaron po chińsku to prosty przepis na pyszne i aromatyczne danie kuchni azjatyckiej.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszny makaron po chińsku to nie tylko eksplozja smaku w kubkach smakowych. Zjedzenie takiego dania podczas chińskiego nowego roku ma zapewnić długie życie w dostatku. Potrawa jest tak dobra, że nie trzeba czekać na właściwą okazję. Makaron z sosem sojowym i masłem orzechowym smakuje zawsze. Zobaczcie, jak robi się makaron po chińsku.

Z czego zrobić makaron po chińsku?

Przygotowanie tego popularnego w Chinach dania jest łatwe. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Najlepiej szukać ich na półkach z produktami kuchni świata. Na liście składników znajdują się produkty, które Chińczycy często wykorzystują, gotując tradycyjne dania. To właśnie one odpowiadają za obłędny smak i aromat dania. Do zrobienia makaronu po chińsku potrzebne będą:

  • makaron – najlepiej długi jak spaghetti, ryżowe wstążki lub udon
  • sos sojowy
  • masło orzechowe
  • ocet ryżowy
  • olej sezamowy
  • cukier trzcinowy
  • przyprawy – cynamon, czosnek, imbir, nasiona kopru, anyż
  • szczypior do podania

Jak zrobić makaron po chińsku?

Przyrządzenie pełnego smaku i aromatu dania rozpoczyna się od ugotowania makaronu. Powinien być al dente. Po odcedzeniu należy przełożyć go do tego samego garnka, w którym się gotował. Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu. Do garnuszka lewa się wodę, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Dodaje się też masło orzechowe, czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Sos należy zagotować i gotować parę minut, aby nieco się zredukował. Po usunięciu gwiazdki anyżu należy go zmiksować i wlać do ugotowanego makaronu. Pyszny i aromatyczny makaron po chińsku jest gotowy.

Czym wzbogacić makaron po chińsku?

Doskonały makaron z sosem sojowym i masłem orzechowym smakuje zawsze, ale jego smak podkręcą inne składniki typowe dla kuchni chińskiej. Jeżeli lubicie ostre dania, sos do makaronu warto wzbogacić posiekaną papryczką chili lub jej suszoną wersją, czyli płatkami. Przyrządzony według tego przepisu makaron po chińsku to danie wegańskie. W jego składzie nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego. Przepis można jednak modyfikować. Mięsożercy mogą dodać kawałki piersi kurczaka lub krewetki. Gotowe danie wzbogaci dodatek prażonego sezamu.

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu (spaghetti, ryżowe wstążki lub udon)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do garnka i odstawić.
  • Do rondelka wlać wodę, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Dodać masło orzechowe, obrany i posiekany imbir oraz posiekany czosnek. Doprawić nasionami kopru, cynamonem i anyżem.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aby sos nieco zgęstniał. Wyjąć anyż. Sos zmiksować.
  • Sos wlać do makaronu i dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu posypane posiekanym szczypiorkiem.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej