Najprostszy przepis na krewetki z makaronem - do zrobienia w 10 minut

Makaron z krewetkami
Autor: Shutterstock Makaron z krewetkami to bardzo smaczne choć bardzo proste danie.
łatwy
20 min
4

Jeśli traficie podczas przedświątecznych zakupów promocje na krewetki (a w ostatnich dniach trafiają się bardzo przyjazne ceny w marketach), przygotujcie najlepsze i najprostsze danie - krewetki z makaronem. Przygotowuje się je bardzo szybko, a danie jest przepyszne.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu
  • 500-600 g oczyszczonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól i biały pieprz
  • opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
  • 1 małe opakowanie słodkiej śmietanki lub 2-3 łyżki mascarpone
  • tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente, odcedzić zostawiając odrobinę wody z jego gotowania.
  • Masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i krewetki.
  • Smażyć kilka minut na małym ogniu, starając się nie przypalić czosnku. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
  • Na koniec dodać śmietankę i delikatnie zredukować sos, jeśli używasz mascarpone, poczekaj aż całkiem się rozpuści, i jeśli sos będzie za gęsty rozcieńcz go woda z gotowania makaronu.
  • Na koniec dodaj do krewetek makaron i podgrzewaj jeszcze minutę wszystko razem.
  • Podawaj posypane siekaną natka pietruszki lub świeżymi ziołami i wiórkami parmezanu.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej