Najprostszy przepis na krewetki z makaronem - do zrobienia w 10 minut
2021-12-18
łatwy
20 min
4
Jeśli traficie podczas przedświątecznych zakupów promocje na krewetki (a w ostatnich dniach trafiają się bardzo przyjazne ceny w marketach), przygotujcie najlepsze i najprostsze danie - krewetki z makaronem. Przygotowuje się je bardzo szybko, a danie jest przepyszne.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 500-600 g oczyszczonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła lub oliwy
- sól i biały pieprz
- opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
- 1 małe opakowanie słodkiej śmietanki lub 2-3 łyżki mascarpone
- tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente, odcedzić zostawiając odrobinę wody z jego gotowania.
- Masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i krewetki.
- Smażyć kilka minut na małym ogniu, starając się nie przypalić czosnku. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Na koniec dodać śmietankę i delikatnie zredukować sos, jeśli używasz mascarpone, poczekaj aż całkiem się rozpuści, i jeśli sos będzie za gęsty rozcieńcz go woda z gotowania makaronu.
- Na koniec dodaj do krewetek makaron i podgrzewaj jeszcze minutę wszystko razem.
- Podawaj posypane siekaną natka pietruszki lub świeżymi ziołami i wiórkami parmezanu.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?