Puszyste placki jak z dzieciństwa. Dodaj ten składnik, a wyjdą obłędnie
Dieta wegetariańska
Pamiętacie smak placków, które robiła babcia, kiedy byliście mali? Dzięki temu przepisowi możecie samodzielnie usmażyć obłędne placki przywołujące beztroskie czasy dzieciństwa. Dodając jeden niedrogi składnik, będą smakować jak u babci. Sprawdźcie przepis na puszyste placki jak z dzieciństwa.
Jak zrobić puszyste placki jak z dzieciństwa?
Przyrządzenie babcinych placków nie jest skomplikowane. Mąkę pszenną miesza się z jajkiem, żółtkiem, solą i cukrem. Dodaje się też sekretny składnik, który odpowiada za super smak i puszystość placków. To właśnie ten produkt wykorzystywały nasze babcie, kiedy smażyły pyszne domowe placki. Kefir, bo to o nim mowa, jest odpowiedzialny za smak jak z dzieciństwa. Po wyrobieniu ciasto formuje się w wałek i kroi na mniejsze kawałki, które rozpłaszcza się w dłoniach. Pozostaje już tylko smażenie. Placki smaży się z obu stron na oleju na patelni, aż staną się apetycznie złote. Gotowe placki warto przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dlaczego warto zrobić puszyste placki jak z dzieciństwa?
- Przepis na placki babci jest bardzo prosty. Kilka łatwych kroków i pyszne placuszki są gotowe.
- Czas przygotowania placków to około 10 minut.
- Składniki, które są potrzebne do zrobienia placków, są niedrogie i łatwo dostępne.
- Placki świetnie smakują podane na słodko i w opcji wytrawnej.
- Przepis sprawdzi się przez cały rok.
Z czym podawać puszyste placki jak z dzieciństwa?
Przepis na pyszne placki jest uniwersalny i można wykorzystywać go przez cały rok. To pomysł nie tylko na oryginalny obiad, ale i smakowite śniadanie, deser lub kolację na ciepło. Składniki są niedrogie i łatwo dostępne, a przygotowanie ciasta na placki trwa nie więcej niż 10 minut. Placki świetnie smakują same, ale danie wzbogacą inne składniki.
Placki można serwować na słodko z dodatkiem cukru pudru i owoców oraz bitej śmietany. Pasuje do nich domowy dżem, serek waniliowy lub słodki twarożek.
Puszyste placki sprawdzą się też w wersji wytrawnej. Pysznie smakują jako dodatek do gulaszu. Można podać je z sosem grzybowym lub warzywami na ciepło. Równie dobre będą z bryndzą lub gzikiem.
SKŁADNIKI
- 500 gram mąki pszennej
- 300 ml kefiru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesypać na blat lub stolnicę i zrobić w środku mały dołek. Wsypać do niego cukier i sól. Wbić jajko, dodać żółtko i wlać kefir oraz rozpuszczoną w 1 łyżce wody sodę. Wyrobić zwarte i gładkie ciasto.
- Z wyrobionego ciasta uformować wałek i pokroić go na kawałki o szerokości około 2 cm. Każdy lekko rozgnieść palcami, zachowując okrągły kształt.
- Na głęboką patelnię wlać olej na wysokość około 1 cm i rozgrzać. Smażyć na nim placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z cukrem pudrem, miodem i owocami.