Puszyste placki jak z dzieciństwa. Dodaj ten składnik, a wyjdą obłędnie

puszyste placki jak z dzieciństwa
Autor: Shutterstock Puszyste placki w 10 minut z tym składnikiem sprawią, że przypomni się dzieciństwo.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Pamiętacie smak placków, które robiła babcia, kiedy byliście mali? Dzięki temu przepisowi możecie samodzielnie usmażyć obłędne placki przywołujące beztroskie czasy dzieciństwa. Dodając jeden niedrogi składnik, będą smakować jak u babci. Sprawdźcie przepis na puszyste placki jak z dzieciństwa.

Jak zrobić puszyste placki jak z dzieciństwa?

Przyrządzenie babcinych placków nie jest skomplikowane. Mąkę pszenną miesza się z jajkiem, żółtkiem, solą i cukrem. Dodaje się też sekretny składnik, który odpowiada za super smak i puszystość placków. To właśnie ten produkt wykorzystywały nasze babcie, kiedy smażyły pyszne domowe placki. Kefir, bo to o nim mowa, jest odpowiedzialny za smak jak z dzieciństwa. Po wyrobieniu ciasto formuje się w wałek i kroi na mniejsze kawałki, które rozpłaszcza się w dłoniach. Pozostaje już tylko smażenie. Placki smaży się z obu stron na oleju na patelni, aż staną się apetycznie złote. Gotowe placki warto przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dlaczego warto zrobić puszyste placki jak z dzieciństwa?

  • Przepis na placki babci jest bardzo prosty. Kilka łatwych kroków i pyszne placuszki są gotowe.
  • Czas przygotowania placków to około 10 minut.
  • Składniki, które są potrzebne do zrobienia placków, są niedrogie i łatwo dostępne.
  • Placki świetnie smakują podane na słodko i w opcji wytrawnej.
  • Przepis sprawdzi się przez cały rok.

Z czym podawać puszyste placki jak z dzieciństwa?

Przepis na pyszne placki jest uniwersalny i można wykorzystywać go przez cały rok. To pomysł nie tylko na oryginalny obiad, ale i smakowite śniadanie, deser lub kolację na ciepło. Składniki są niedrogie i łatwo dostępne, a przygotowanie ciasta na placki trwa nie więcej niż 10 minut. Placki świetnie smakują same, ale danie wzbogacą inne składniki.

Placki można serwować na słodko z dodatkiem cukru pudru i owoców oraz bitej śmietany. Pasuje do nich domowy dżem, serek waniliowy lub słodki twarożek.

Puszyste placki sprawdzą się też w wersji wytrawnej. Pysznie smakują jako dodatek do gulaszu. Można podać je z sosem grzybowym lub warzywami na ciepło. Równie dobre będą z bryndzą lub gzikiem.

SKŁADNIKI

  • 500 gram mąki pszennej
  • 300 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesypać na blat lub stolnicę i zrobić w środku mały dołek. Wsypać do niego cukier i sól. Wbić jajko, dodać żółtko i wlać kefir oraz rozpuszczoną w 1 łyżce wody sodę. Wyrobić zwarte i gładkie ciasto.
  • Z wyrobionego ciasta uformować wałek i pokroić go na kawałki o szerokości około 2 cm. Każdy lekko rozgnieść palcami, zachowując okrągły kształt.
  • Na głęboką patelnię wlać olej na wysokość około 1 cm i rozgrzać. Smażyć na nim placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z cukrem pudrem, miodem i owocami.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Anna Szulc-Górska
więcej