Dżem z czarnej porzeczki jak u babci – łatwy przepis i praktyczne wskazówki

Przepis na dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić dżem porzeczkowy krok po kroku?
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Dżem z czarnej porzeczki to doskonały dodatek do ciast i deserów
średni
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Latem zrób zapasy i zamknij smaki w słoiku! Przygotowanie domowego dżemu z czarnej porzeczki jest łatwiejsze, niż myślisz – a efekt? Gęsty, aromatyczny i lekko kwaskowy przysmak, idealny do kanapek, naleśników, ciast czy wyjadania prosto łyżką. Czarna porzeczka to prawdziwa królowa przetworów – nie tylko dzięki intensywnemu smakowi, ale też wysokiej zawartości naturalnych pektyn, które pomagają uzyskać idealną konsystencję bez zbędnych dodatków. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się domowym dżemem przez cały rok.

Składniki dżemu z czarnej porzeczki

Na dżem z czarnej porzeczki potrzebne są tylko 2 składniki: owoce i cukier. Ponieważ dżem z czarnej porzeczki świetnie gęstnieje, nie potrzeba żelatyny ani innych zagęszczaczy, cukrów żelujących ani naturalnej pektyny itp. Na 1 kg owoców potrzeba ok. 500 g cukru.

Jak przygotować owoce porzeczki na dżem

Owoce na dżem muszą być bardzo dojrzałe. Porzeczki z natury są kwaśne i dopiero dojrzewając, zyskują na słodyczy. Kiście owoców dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Najlepiej po prostu wrzucić je do dużej miski z wodą i delikatnie przemieszać, a potem osączyć na sicie i jeszcze dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Chodzi o to, że na krzakach porzeczek chętnie snują swe sieci pająki i owoce bywają oblepione pajęczyną. Umyte owoce oddzielamy od szypułek. Podpowiadamy, że doskonale przydaje się do tego widelec - szypułkę wkładamy między jego zęby i pociągamy - oddzielone od niej owoce wpadają prosto do podstawionej miski. 

Polecamy również:

Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki,

Dżem gruszkowo-porzeczkowy,

Dżem z białych porzeczek

Przepis na dżem z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czarne porzeczki wkładamy do szerokiego, płaskiego rondla. Wlewamy odrobinę wody (tylko trochę, na dno, aby owoce się nie przypaliły) i podgrzewamy pod przykryciem, aż się zagotują i nieco odparują.
  • Gdy owoce puszczą sok, odkrywamy garnek i od tej pory gotujemy na małym ogniu, aż masa owocowa zmniejszy objętość co najmniej o 1/3. Proces odparowywania możemy rozłożyć na 2 razy, tzn. zostawić masę do ostudzenia i podgotować ją jeszcze następnego dnia.
  • Gdy masa zgęstnieje, dodajemy cukier. Wtedy zrobi się znowu rzadsza, odparowujemy więc jeszcze nieco wody, często mieszając, by dżem się nie przypalił.
  • Gdy zrobi się tak gęsty, że masa przedzielona łyżką nie od razu zlewa się z powrotem, można nakładać dżem do słoików. Słoiki powinny być dokładnie umyte i wyparzone, nakrętki – przetarte spirytusem.
  • Dżem porzeczkowy nakładamy do słoików, zakręcamy, odwracamy wieczkami w dół i zostawiamy do ostygnięcia.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej