Dżem z czarnej porzeczki jak u babci – łatwy przepis i praktyczne wskazówki

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Latem zrób zapasy i zamknij smaki w słoiku! Przygotowanie domowego dżemu z czarnej porzeczki jest łatwiejsze, niż myślisz – a efekt? Gęsty, aromatyczny i lekko kwaskowy przysmak, idealny do kanapek, naleśników, ciast czy wyjadania prosto łyżką. Czarna porzeczka to prawdziwa królowa przetworów – nie tylko dzięki intensywnemu smakowi, ale też wysokiej zawartości naturalnych pektyn, które pomagają uzyskać idealną konsystencję bez zbędnych dodatków. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się domowym dżemem przez cały rok.
Składniki dżemu z czarnej porzeczki
Na dżem z czarnej porzeczki potrzebne są tylko 2 składniki: owoce i cukier. Ponieważ dżem z czarnej porzeczki świetnie gęstnieje, nie potrzeba żelatyny ani innych zagęszczaczy, cukrów żelujących ani naturalnej pektyny itp. Na 1 kg owoców potrzeba ok. 500 g cukru.
Jak przygotować owoce porzeczki na dżem
Owoce na dżem muszą być bardzo dojrzałe. Porzeczki z natury są kwaśne i dopiero dojrzewając, zyskują na słodyczy. Kiście owoców dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Najlepiej po prostu wrzucić je do dużej miski z wodą i delikatnie przemieszać, a potem osączyć na sicie i jeszcze dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Chodzi o to, że na krzakach porzeczek chętnie snują swe sieci pająki i owoce bywają oblepione pajęczyną. Umyte owoce oddzielamy od szypułek. Podpowiadamy, że doskonale przydaje się do tego widelec - szypułkę wkładamy między jego zęby i pociągamy - oddzielone od niej owoce wpadają prosto do podstawionej miski.
Polecamy również:
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki,
Przepis na dżem z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI
- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarne porzeczki wkładamy do szerokiego, płaskiego rondla. Wlewamy odrobinę wody (tylko trochę, na dno, aby owoce się nie przypaliły) i podgrzewamy pod przykryciem, aż się zagotują i nieco odparują.
- Gdy owoce puszczą sok, odkrywamy garnek i od tej pory gotujemy na małym ogniu, aż masa owocowa zmniejszy objętość co najmniej o 1/3. Proces odparowywania możemy rozłożyć na 2 razy, tzn. zostawić masę do ostudzenia i podgotować ją jeszcze następnego dnia.
- Gdy masa zgęstnieje, dodajemy cukier. Wtedy zrobi się znowu rzadsza, odparowujemy więc jeszcze nieco wody, często mieszając, by dżem się nie przypalił.
- Gdy zrobi się tak gęsty, że masa przedzielona łyżką nie od razu zlewa się z powrotem, można nakładać dżem do słoików. Słoiki powinny być dokładnie umyte i wyparzone, nakrętki – przetarte spirytusem.
- Dżem porzeczkowy nakładamy do słoików, zakręcamy, odwracamy wieczkami w dół i zostawiamy do ostygnięcia.