Puszyste ciasto dyniowe z kubka. Gotowe w 5 minut
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ciasto dyniowe z kubka jest pyszne i puszyste jak chmurka. Świetnie smakuje z kawą i zastąpi gotowe słodkie bułeczki ze sklepu. Oprócz smaku największą tego ciacha zaletą jest to, że przygotowanie trwa tylko 5 minut. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do kubków i wstawić do kuchenki mikrofalowej. Poznajcie sprawdzony przepis na błyskawiczne ciasto dyniowe.
Błyskawiczne ciasto dyniowe z kubka – składniki
Do przygotowania tego pysznego domowego ciasta dyniowego wykorzystuje się składniki, które są niedrogie i łatwo dostępne. Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni. To czas, kiedy dorodne dynie piętrzą się na straganach, dlatego warto skorzystać z tego łatwego przepisu i wykorzystać ją do zrobienia błyskawicznego ciasta.
Aby upiec pyszne ciasto dyniowe, należy przygotować takie składniki jak:
- puree z dyni
- mleko
- mąka orkiszowa
- olej
- erytrytol
- ekstrakt waniliowy
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto dyniowe z kubka?
Przepis na smakowite ciasto z dodatkiem puree z dyni jest bardzo łatwy. Nawet jeżeli nie czujecie się mocni w domowych wypiekach, puszyste ciasto dyniowe z kubka zrobicie już za pierwszym razem. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie przelać je do kubków lub filiżanek. Ciasto dyniowe piecze się w kuchence mikrofalowej. Jest gotowe do jedzenia w trzy minuty.
Jak podawać ciasto dyniowe z kubka?
Szybkie i puszyste ciasto dyniowe z kubka to pomysł nie tylko na super deser. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Ciasto z puree z dyni można wcinać jako słodką przekąskę między posiłkami. Świetnie zastąpi gotowe bułeczki drożdżowe czy inne słodkości ze sklepu. Dodatkową zaletą pysznego ciasta dyniowego z kubka jest to, że bez wyrzutów sumienia mogą jeść je osoby, które są na diecie i próbują zrzucić zbędne kilogramy. Jest zrobione ze zdrowej mąki orkiszowej, a biały cukier został zastąpiony erytrytolem.
Gotowe porcje błyskawicznego ciasta dyniowego można podać z dodatkiem bitej śmietany lub startej czekolady. Sprawdzi się też polewa czekoladowa czy posiekane orzechy. Ciasto z kubka można skropić miodem lub syropem klonowym.
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka
- 100 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki puree z dyni
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć puree z dyni. Wsypać mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i erytrytol. Wlać mleko i olej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do kubków i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.