MIKROFALÓWKA - czy jest niezbędna w kuchni? Jakie funkcje powinna mieć?
Kuchenka mikrofalowa nie jest w kuchni niezbędna, ale ma wiele zalet i na pewno ułatwia życie. Może zastąpić kilka urządzeń kuchennych. Dzięki kuchence mikrofalowej w kilka chwil podgrzejesz kubek mleka lub rozmrozisz posiłek. Dzięki niej nie musisz brudzić zbędnych naczyń i oszczędzasz czas.
Spis treści
- Z opiekaczem, czy bez?
- Jaką kuchenkę powinna wybrać osoba samotna, a jaką kilkuosobowa rodzina?
- Jakich naczyń można używać do przyrządzania potraw w mikrofali?
Nie, ale będzie jej znakomitym uzupełnieniem. Kuchenka mikrofalowa nie jest w kuchni niezbędna, ale na pewno ułatwia życie. Może zastąpić kilka urządzeń kuchennych.
W podstawowych modelach mikrofalówek możemy podgrzewać, gotować i rozmrażać jedzenie. W bardziej rozbudowanych są dodatkowe funkcje np. grill czy termoobieg. "Inteligentne" mikrofalówki liczą kalorie, inne nawet "rozmawiają" ze swoim użytkownikiem! Większość ma moc ok. 800 W. Liczba W decyduje o szybkości podgrzania.
Z opiekaczem, czy bez?
Zdecydowanie "z". Jeśli już decydujemy się na zaawansowany model, warto rozważyć mikrofalówkę z funkcją opiekania na chrupko (najczęściej występuje jednocześnie z funkcją "grill"). Podstawową bowiem wadą klasycznych mikrofalówek jest to, że podgrzewane w niej zapiekanki, czy tosty rozmiękczają nie tylko ser, ale także chleb, czy bułkę, co powoduje, że są bezużyteczne w tym zakresie.
Jaką kuchenkę powinna wybrać osoba samotna, a jaką kilkuosobowa rodzina?
Najmniejsze kuchenki mają pojemność 17 l, największe nawet 27 l. W 17-litrowej tak naprawdę mieści się porcja dla jednej osoby, natomiast w 27-litrowej można podgrzewać dwa talerze jednocześnie. Jeśli często jemy pizzę, warto wybrać kuchenkę z większym talerzem. Czy kuchenka mikrofalowa jest bezpieczna? W mikrofalówce można przygotować niemal każdą potrawę. Szybko i bez kłopotu. Nie trzeba bać się szkodliwości fal. Kuchenki są szczelne, więc fale nie przenikają na zewnątrz. Mogą ich używać nawet dzieci.
Jakich naczyń można używać do przyrządzania potraw w mikrofali?
Nie należy używać naczyń metalowych, ponieważ metal niszczy kuchenki. Nieodpowiednie są też talerze ze złotym czy srebrnym wzorem, bo te metale powodują iskrzenie. Najlepsze są naczynia szklane, ceramiczne, porcelanowe oraz plastikowe (pod warunkiem, że są odporne na wysoką temperaturę). Naczynie, które wstawiamy do mikrofalówki nie może być szczelnie zamknięte, bo wytworzone podczas gotowania ciśnienie może je rozsadzić.