Tradycyjna paella krok po kroku: sprawdzony przepis
Paella z owocami morza to ulubione danie Hiszpanów - niezwykle aromatyczna, pełna różnorodnych smaków i tekstur gorąca patelnia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je łatwo przyrządzić także w polskiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić tradycyjną hiszpańską paellę krok po kroku.
Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa. Pochodzi z prowincji Walencja położonej nad Morzem Śródziemnym. Głównymi składnikami paelli są ryż i owoce morze, ale tak naprawdę dozwolone są wszelkie składniki - mięso, warzywa, grzyby. Można stwierdzić, że to hiszpański odpowiednik włoskiego risotta. Każda gospodyni ma zapewne własny przepis na to słynne danie, ale my podajemy wersję klasyczną. Jak ją już opanujecie, możecie śmiało improwizować i eksperymentować!
Klasyczny przepis na paelleę
SKŁADNIKI
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kubek mrożonego groszku
- 3 pomidory (albo jedna puszka)
- 1/4 kg mrożonych muli
- 1 pierś kurczaka
- 1/2 - 1 kg owoców morza (kałamarnice, ośmiornice, kraby) i ryby
- 2 kubki ryżu (najlepiej użyć rodzaju "bomba", ale w razie czego może być zwyczajny biały)
- 1/4 kg krewetek (mogą być mrożone)
- świeża pietruszka
- sól i pieprz (wedle uznania)
- szafran
- 2 kostki rosołowe
- oliwa z oliwek
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokrojonego w kostkę należy podsmażyć na oliwie.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać; paprykę posiekać trochę grubiej.
- Jak tylko zarumieni się kurczak, należy dorzucić do patelni cebulę, czosnek i paprykę i smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta, a wszystko pływać będzie w soku.
- Na osobną patelnię wrzucić owoce morza i rybę i smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Wtedy wszytko mieszamy w jednej patelni z kurczakiem i warzywami, dodając mule i posiekane pomidory, cały czas mieszając równomiernie.
- Następnie dodajemy groszek i wodę - dwa kubki wody na kubek ryżu; do tego kostki rosołowe. Teraz należy dosypać tyle szafranu, by zabarwić wszystko na żółto.
- Do patelni dosypujemy ryż. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, kładziemy na nim krewetki i przykrywamy patelnię.
- Siekamy pietruszkę. Po 3 minutach posypujemy potrawę pietruszką i przykrywamy patelnię na kolejne 3-5 minut - aż zarumienią się krewetki.