Tradycyjna paella krok po kroku: sprawdzony przepis
      2021-11-18
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Paella z owocami morza to ulubione danie Hiszpanów - niezwykle aromatyczna, pełna różnorodnych smaków i tekstur gorąca patelnia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je łatwo przyrządzić także w polskiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić tradycyjną hiszpańską paellę krok po kroku.
Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa. Pochodzi z prowincji Walencja położonej nad Morzem Śródziemnym. Głównymi składnikami paelli są ryż i owoce morze, ale tak naprawdę dozwolone są wszelkie składniki - mięso, warzywa, grzyby. Można stwierdzić, że to hiszpański odpowiednik włoskiego risotta. Każda gospodyni ma zapewne własny przepis na to słynne danie, ale my podajemy wersję klasyczną. Jak ją już opanujecie, możecie śmiało improwizować i eksperymentować!
Klasyczny przepis na paelleę
SKŁADNIKI
- 1 czerwona papryka
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 kubek mrożonego groszku
 - 3 pomidory (albo jedna puszka)
 - 1/4 kg mrożonych muli
 - 1 pierś kurczaka
 - 1/2 - 1 kg owoców morza (kałamarnice, ośmiornice, kraby) i ryby
 - 2 kubki ryżu (najlepiej użyć rodzaju "bomba", ale w razie czego może być zwyczajny biały)
 - 1/4 kg krewetek (mogą być mrożone)
 - świeża pietruszka
 - sól i pieprz (wedle uznania)
 - szafran
 - 2 kostki rosołowe
 - oliwa z oliwek
 - woda
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokrojonego w kostkę należy podsmażyć na oliwie.
 - Cebulę i czosnek drobno posiekać; paprykę posiekać trochę grubiej.
 - Jak tylko zarumieni się kurczak, należy dorzucić do patelni cebulę, czosnek i paprykę i smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta, a wszystko pływać będzie w soku.
 - Na osobną patelnię wrzucić owoce morza i rybę i smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Wtedy wszytko mieszamy w jednej patelni z kurczakiem i warzywami, dodając mule i posiekane pomidory, cały czas mieszając równomiernie.
 - Następnie dodajemy groszek i wodę - dwa kubki wody na kubek ryżu; do tego kostki rosołowe. Teraz należy dosypać tyle szafranu, by zabarwić wszystko na żółto.
 - Do patelni dosypujemy ryż. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, kładziemy na nim krewetki i przykrywamy patelnię.
 - Siekamy pietruszkę. Po 3 minutach posypujemy potrawę pietruszką i przykrywamy patelnię na kolejne 3-5 minut - aż zarumienią się krewetki.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?