Szafran - co warto o nim wiedzieć?
Szafran to przyprawa, którą od dawien dawna stosuje się w kuchni. Zanim doceniono jego smak i silny, trwały zapach, zdobył uznanie jako barwnik o intensywnym, żółtym kolorze. Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć.
Spis treści
Szafran - zbiory
Szafran jest bliskim krewnym krokusa wiosennego. Ma takie same lejkowate kwiaty w różnych odcieniach fioletu i wąskie liście, ale kwitnie dopiero w październiku. Przez trzy tygodnie zbieracze z koszami ręcznie obrywają z łodyg delikatne kwiatki. Surowcem na przyprawę są znamiona słupka kwiatowego lub pręciki o kolorze czerwonopomarańczowym. Im są ciemniejsze, tym jakość szafranu jest lepsza. Aby otrzymać 1 kilogram szafranu trzeba zerwać 200 tysięcy kwiatków.
Szafran - rys historyczny
Szafran do Europy przywieźli Arabowie, którzy po podbiciu Hiszpanii pierwsze plantacje założyli w Andaluzji. Wkrótcestał się on popularną przyprawą w średniowiecznej Europie. Jego uprawy ciągnęły się przez cały kontynent. W Polsce feudalnej był niezwykle lubiany i pomimo wysokiej ceny często się go używało. Nadawał potrawom korzenny, lekko gorzkawy smak. Przyprawiano nim ryby, mięso, sosy i zupy. Był także powszechnym barwnikiem do ciast.
Szafran dzisiaj
Dzisiaj szafran ma mniejsze zastosowanie. Głównie występuje w kuchni śródziemnomorskiej i dodawany jest do dań rybnych, ryżu i baraniny. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest nadal do barwienia np. margaryny i przetworów owocowych. W sklepach znajdziemy dwa rodzaje szafranu - wyborowy i naturalny. Pierwszy zawiera znamiona, drugi uważany za gorszy ma domieszkę słupków kwiatu.