Szafran - co warto o nim wiedzieć?

2016-09-07 15:48 Delfina
szafran-co-warto-wiedziec.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Aby otrzymać 1 kilogram szafranu trzeba zerwać 200 tysięcy kwiatków.

Szafran to przyprawa, którą od dawien dawna stosuje się w kuchni. Zanim doceniono jego smak i silny, trwały zapach, zdobył uznanie jako barwnik o intensywnym, żółtym kolorze. Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć.

Szafran - zbiory

Szafran jest bliskim krewnym krokusa wiosennego. Ma takie same lejkowate kwiaty w różnych odcieniach fioletu i wąskie liście, ale kwitnie dopiero w październiku. Przez trzy tygodnie zbieracze z koszami ręcznie obrywają z łodyg delikatne kwiatki. Surowcem na przyprawę są znamiona słupka kwiatowego lub pręciki o kolorze czerwonopomarańczowym. Im są ciemniejsze, tym jakość szafranu jest lepsza. Aby otrzymać 1 kilogram szafranu trzeba zerwać 200 tysięcy kwiatków.

Szafran - rys historyczny

Szafran do Europy przywieźli Arabowie, którzy po podbiciu Hiszpanii pierwsze plantacje założyli w Andaluzji. Wkrótcestał się on popularną przyprawą w średniowiecznej Europie. Jego uprawy ciągnęły się przez cały kontynent. W Polsce feudalnej był niezwykle lubiany i pomimo wysokiej ceny często się go używało. Nadawał potrawom korzenny, lekko gorzkawy smak. Przyprawiano nim ryby, mięso, sosy i zupy. Był także powszechnym barwnikiem do ciast.

Szafran dzisiaj

Dzisiaj szafran ma mniejsze zastosowanie. Głównie występuje w kuchni śródziemnomorskiej i dodawany jest do dań rybnych, ryżu i baraniny. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest nadal do barwienia np. margaryny i przetworów owocowych. W sklepach znajdziemy dwa rodzaje szafranu - wyborowy i naturalny. Pierwszy zawiera znamiona, drugi uważany za gorszy ma domieszkę słupków kwiatu.

QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?

Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE