Sushi bake. Japoński przysmak w pieczonej odsłonie

sushi bake
Autor: Shutterstock Sushi bake to zachwycająca wersja tradycyjnego japońskiego przysmaku.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sushi bake to potrawa, na którą przepis właśnie podbija internet. Jest to sushi w nowej odsłonie na ciepło. Danie smakuje wyjątkowo dobrze i przypadnie do smaku nie tylko fanom tego japońskiego przysmaku. Jak zrobić sushi bake? Sprawdźcie prosty przepis.

Co to jest sushi bake?

To potrawa, która składa się z produktów potrzebnych do przyrządzenia tradycyjnego sushi. Jednak sushi bake nie trzeba zawijać w wodorosty nori. Wyglądem zupełnie nie przypomina klasycznych rolek. W tej potrawie składniki miesza się i układa na ryżu, a następnie zapieka. Czym jest więc sushi bake? To zapiekanka z sushi, którą serwuje się na ciepło z rożnymi dodatkami typowymi dla kuchni japońskiej.

Jak zrobić sushi bake?

Przepis na sushi bake nie jest skomplikowany. Danie jest o wiele prostsze niż tradycyjne rolki z ryżem i rybą. Ugotowany ryż do sushi przekłada się do formy do zapiekania, a na nim układa się pozostałe składniki. W tym przepisie wykorzystuje się filet z łososia, wodorosty nori, dymkę, czerwoną paprykę, zielonego ogórka oraz awokado. Rybę i warzywa miesza się z japońskim majonezem, sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz śmietankowym serkiem. Formę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

Z czym podawać sushi bake?

Do sushi bake pasują dodatki, które serwuje się do tradycyjnych maki i nigiri. Gotowe danie można posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorem. Świetnie smakuje z chrzanem wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Jak jeść sushi bake?

Danie można jeść pałeczkami. Sprawdzą się także wodorosty nori, w które można włożyć porcje zapiekanego sushi i zjeść jak kanapkę.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
  • 200 g filetu z łososia
  • 1/2 szklanki majonezu japońskiego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 dymki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 świeżego zielonego ogórka
  • 1/2 awokado
  • 2 arkusze wodorostów nori
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

  • dodatkowo:
  • sezam, posiekany szczypiorek, marynowany imbir, wasabi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowany ryż do sushi wymieszać z octem. Równomiernie wyłożyć na dnie formy do zapiekania.
  • Japoński majonez wymieszać z serkiem śmietankowym i pokrojonymi w kostkę warzywami – dymką, papryką, ogórkiem i awokado. Wlać sok z cytryny i sos sojowy. Wymieszać.
  • Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i posiekane wodorosty nori. Dokładnie wymieszać.
  • Rybę z warzywami i sosem wyłożyć na ryż. Wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać posypane sezamem i szczypiorkiem oraz z marynowanym imbirem i wasabi.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej