Sushi bake. Japoński przysmak w pieczonej odsłonie
Dieta bezglutenowa
Sushi bake to potrawa, na którą przepis właśnie podbija internet. Jest to sushi w nowej odsłonie na ciepło. Danie smakuje wyjątkowo dobrze i przypadnie do smaku nie tylko fanom tego japońskiego przysmaku. Jak zrobić sushi bake? Sprawdźcie prosty przepis.
Co to jest sushi bake?
To potrawa, która składa się z produktów potrzebnych do przyrządzenia tradycyjnego sushi. Jednak sushi bake nie trzeba zawijać w wodorosty nori. Wyglądem zupełnie nie przypomina klasycznych rolek. W tej potrawie składniki miesza się i układa na ryżu, a następnie zapieka. Czym jest więc sushi bake? To zapiekanka z sushi, którą serwuje się na ciepło z rożnymi dodatkami typowymi dla kuchni japońskiej.
Jak zrobić sushi bake?
Przepis na sushi bake nie jest skomplikowany. Danie jest o wiele prostsze niż tradycyjne rolki z ryżem i rybą. Ugotowany ryż do sushi przekłada się do formy do zapiekania, a na nim układa się pozostałe składniki. W tym przepisie wykorzystuje się filet z łososia, wodorosty nori, dymkę, czerwoną paprykę, zielonego ogórka oraz awokado. Rybę i warzywa miesza się z japońskim majonezem, sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz śmietankowym serkiem. Formę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
Z czym podawać sushi bake?
Do sushi bake pasują dodatki, które serwuje się do tradycyjnych maki i nigiri. Gotowe danie można posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorem. Świetnie smakuje z chrzanem wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Jak jeść sushi bake?
Danie można jeść pałeczkami. Sprawdzą się także wodorosty nori, w które można włożyć porcje zapiekanego sushi i zjeść jak kanapkę.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
- 200 g filetu z łososia
- 1/2 szklanki majonezu japońskiego
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 dymki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 świeżego zielonego ogórka
- 1/2 awokado
- 2 arkusze wodorostów nori
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka soku z cytryny
dodatkowo:- sezam, posiekany szczypiorek, marynowany imbir, wasabi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowany ryż do sushi wymieszać z octem. Równomiernie wyłożyć na dnie formy do zapiekania.
- Japoński majonez wymieszać z serkiem śmietankowym i pokrojonymi w kostkę warzywami – dymką, papryką, ogórkiem i awokado. Wlać sok z cytryny i sos sojowy. Wymieszać.
- Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i posiekane wodorosty nori. Dokładnie wymieszać.
- Rybę z warzywami i sosem wyłożyć na ryż. Wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać posypane sezamem i szczypiorkiem oraz z marynowanym imbirem i wasabi.