Kuchnia japońska - charakterystyka i przysmaki

2016-09-30 13:33

Japońskie menu bazuje na rybach, owocach morza i warzywach. To jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Co warto zjeść będąc w Japonii lub w japońskiej restauracji?

Kuchnia japońska: charakterystyka + przysmaki
Autor: thinkstockphotos.com Podstawą kuchni japońskiej są buliony i sushi.

Spis treści

  1. Kuchnia japońska - buliony i sushi
  2. Kuchnia japońska - sztuka jedzenia

Kuchnia japońska - buliony i sushi

Buliony są podstawą w azjatyckiej kuchni i Japonia pod tym względem niewiele różni się od innych dalekowschodnich krajów. W wielu knajpach gotuje się je samodzielnie. W Polsce również można spotkać takie lokale, np. w stolicy. Buliony obfitują w warzywa i mięsne dodatki np. owoce morza, ryby, kalmary, krewetki oraz inne morskie zwierzęta i rośliny, np. wodorosty, spożywane najczęściej w formie pieczonej, grillowanej i surowej.

Najpopularniejszą japońską potrawą jest sushi, czyli gotowany ryż zawijany z surowym mięsem, wodorostami (nori) i dodatkami np. w postaci jajek. Podaje się je z sosem sojowym, imbirem i chrzanem wasabi. Popularne są również sałatki, potrawy przygotowywane na bazie ryżu i dania smażone (np. tempera – panierowane owoce morza).

Kuchnia japońska - sztuka jedzenia

Kuchnia japońska jest lekka, w zasadzie pozbawiona tłuszczu i świeża. Japończycy przykładają również wielką wagę do prostoty i walorów zdrowotnych spożywanych potraw. Podstawą dziennego, japońskiego menu są dania z ryżu i zupa. Miskę z ryżem stawia się po lewej stronie talerza, bulion po prawej. Japończycy używają do jedzenia pałeczek, natomiast zupę wypijają z miseczki. Bardzo ważny jest również sposób podania.             

 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE