Jak jeść sushi? Jak posługiwać się pałeczkami?
Tradycyjna japońska potrawa podbiła podniebienia polskich smakoszy. Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji, a chcieliby rozpocząć swoją przygodę z sushi, radzimy zapoznać się z naszym miniporadnikiem.
Spis treści
Czym jest sushi?
Sushi to potrawa orientalna, składająca się z ryżu i owoców morza. Podawana jest wraz z sosem sojowym, chrzanem japońskim (wasabi) i marynowanym imbirem. Potrawę można jeść rękoma, ale w Polsce sushi je się przeważnie przy pomocy pałeczek.
Małe kawałki sushi
Sushi składa się z małych kawałków, które w całości wkładamy do ust. Niedopuszczalne jest ich krojenie, czy pozostawianie rozdziobanych kawałków sushi na talerzu. Każdy kawałek najpierw należy zamoczyć w miseczce z sosem. Można też połączyć kawałek sushi z wasabi - specjalnie przygotowanym chrzanem. Między kawałkami sushi przegryza się kawałki imbiru (gari), który oczyszcza kubki smakowe.
Jak jeść pałeczkami?
To co może sprawiać kłopoty przyzwyczajonym do noża i widelca to jedzenie pałeczkami. Jak się tego nauczyć? Pierwszą pałeczkę trzeba umieścić tak, aby spoczywała w zagłębieniu między kciukiem a palcem wskazującym. U dołu powinna znaleźć się między opuszkami palca serdecznego i środkowego. Dodatkowo można delikatnie umocnić uchwyt dociśnięciem kciuka. Należy pamiętać, że im wyżej uchwycimy pałeczkę, tym większe da nam pole manewru.
Drugą pałeczkę umieszczamy między opuszkiem kciuka i palca wskazującego w ten sposób, aby można było wykonywać nią swobodne ruchy.
Jednak biegłość w posługiwaniu się pałeczkami to jedno, a zasady savoir vivre to drugie. Przede wszystkim nie można odkładać pałeczek na miskę. Do odkładania służy specjalna podstawka. Nie wolno też wbijać pałeczek w potrawy.