Jak zrobić domowe sushi z łososiem typu URAMAKI ROLL

2021-03-29
materiały prasowe Index Food
Jak zrobić domowe sushi z łososiem typu URAMAKI ROLL
Autor: Shutterstock Jak zrobić domowe sushi z łososiem typu URAMAKI ROLL
łatwy
30 min
4

Uramaki roll to klasyczne japońskie sushi w wersji odwróconej, czyli ryżem do wierzchu.

Sposób zwijania sushi typu Uramaki Roll

Zdj. Shutterstock

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżego łososia
  • 2 łyżki serka kremowego z chrzanem
  • świeży ogórek
  • 150 g ugotowanego ryżu na sushi
  • 2 płatów liści nori
  • sos sojowy lub glassa sojowa
  • marynowany imbir
  • chrzan wasabi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz 3-krotnie, zalej wodą (ok. 10 procent więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj ok. 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.

    Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru oraz szczypty soli. Lekko podgrzewając, dokładnie mieszaj składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przełóż, najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.

    Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata został 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.

    Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane sosem sojowym, w towarzystwie marynowanego imbiru i chrzanu wasabi.

materiały prasowe Index Food