Jak zrobić domowe sushi z łososiem typu URAMAKI ROLL
Uramaki roll to klasyczne japońskie sushi w wersji odwróconej, czyli ryżem do wierzchu.
Sposób zwijania sushi typu Uramaki Roll
Zdj. Shutterstock
SKŁADNIKI
- 100 g świeżego łososia
- 2 łyżki serka kremowego z chrzanem
- świeży ogórek
- 150 g ugotowanego ryżu na sushi
- 2 płatów liści nori
- sos sojowy lub glassa sojowa
- marynowany imbir
- chrzan wasabi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz 3-krotnie, zalej wodą (ok. 10 procent więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj ok. 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru oraz szczypty soli. Lekko podgrzewając, dokładnie mieszaj składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przełóż, najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.
Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata został 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.
Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane sosem sojowym, w towarzystwie marynowanego imbiru i chrzanu wasabi.