Kotlety z tuńczyka z puszki. Ekspresowy i pyszny obiad z ryby
Dieta wegetariańska
Pyszne kotlety z tuńczyka to propozycja na lekki obiad, który oczaruje smakiem i aromatem. Łatwy przepis i szybkie przygotowanie to nie jedyne zalety tego dania z tuńczykiem w roli głównej. Zobaczcie, jak robi się proste kotlety z tuńczyka z puszki.
Jak zrobić kotlety z tuńczyka?
W tym przepisie wykorzystuje się tuńczyka w sosie własnym z puszki. Należy go dobrze odsączyć z zalewy i rozdrobnić za pomocą widelca. Do tuńczyka dodaje się jajka, bułkę tartą, sok z cytryny, posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz przyprawy. Z masy formuje się okrągłe kotlety i smaży na rozgrzanym oleju na patelni.
Przepis na kotlety z tuńczyka
- Przepis na te rybne kotleciki jest łatwy i sprawdzony. Robi się je w kilku łatwych krokach.
- Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Dlatego kotlety tuńczykowe można robić przez cały tydzień.
- Do przyrządzenia tego dania w domu potrzebnych jest sześć produktów, przyprawy i olej do smażenia. Przynajmniej połowa z nich zawsze jest w domu.
- Kotleciki można panierować w bułce tartej lub japońskiej panierce panko, która sprawi, że będą przyjemnie chrupiące.
Z czym podawać kotlety z tuńczyka?
Danie idealnie łączy się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi. Rybne kotlety można zaserwować z ryżem lub grillowanymi warzywami. Warto podać surówkę z kapusty lub kolorową sałatę z sosem winegret. To również pomysł na wegetariańskie burgery. Kotlety wystarczy włożyć do sezamowej bułki razem z warzywami i sosem.
Dużą zaletą tej rybnej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło i na zimno. W tej drugiej wersji może być doskonałym dodatkiem do kanapek, który zastąpi wędlinę. Do zimnych kotletów z tuńczyka pasują też różne sosy. Sprawdzi się sos czosnkowy lub sos ranczerski.
SKŁADNIKI
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula bardzo drobno pokrojonej
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć odsączonego z sosu tuńczyka i rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać bułkę tartą i natkę pietruszki. Wbić jajka i wlać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować równe kotleciki i układać obok siebie na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż staną się rumiane. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.