Zapiekany filet kurczaka z ziemniakami w papilotach. Sprawdzony przepis Tomka Strzelczyka
Dieta bezglutenowa
Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha wie, co jest dobre. Właśnie pokazał, jak zrobić pyszny i soczysty filet z kurczaka z ziemniakami w papilotach. To prosty przepis na efektowne danie, które już samym wyglądem robi wrażenie na bliskich i gościach. Zobaczcie, jak Tomek Strzelczyk robi filet kurczaka w papilotach.
Jak Tomek Strzelczyk robi filety z kurczaka w papilotach?
Przepis Tomka, autora kanału na YouTube Oddasz Fartucha, jest dość prosty. Danie bez problemu można zrobić w domu. Najpierw należy ugotować ziemniaki, a następnie doprawić je solą, pieprzem i koprem włoskim. Następnie filet z kurczaka trzeba pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wlewa się oliwę z oliwek i dokładnie miesza. Każdy kawałek kurczaka powinien być pokryty marynatą. Kolejnym krokiem jest ułożenie składników w papilotach z papieru do pieczenia. Na dnie lądują ziemniaki, a na nich kawałki czerwonej papryki i piórka cebuli. Następnie układa się kurczaka, posypuje startym żółtym serem i kładzie gałązkę rozmarynu, który nadaje przyjemnego aromatu.
Jak upiec filety z kurczaka w papilotach?
Pieczenie kurczaka z ziemniakami w papilotach jest proste. Składniki ułożone w papilotach przekłada się na blachę do pieczenia i wstawia do piekarnika. Powinien być nagrzany do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 30 minut.
Jak podawać filety z kurczaka z ziemniakami w papilotach?
Przepis Tomka Strzelczyka warto zapisać. Danie jest nie tylko łatwe i szybkie. Porcje zapiekanego filetu z kurczaka z ziemniakami w papilotach prezentują się obłędnie. To rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie sprawdzi się przez cały rok i zawsze będzie smakować.
Filety z kurczaka z ziemniakami jest potrawą sycącą, do której nie trzeba już przyrządzać innych dodatków. Warto natomiast podać chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie łatwe przepisy na pyszne surówki do kurczaka.
- Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata
- Surówka w 5 minut: przepis z kapustą pekińską, gruszką i orzechami
- Tarta marchewka z musztardowym winegretem: soczysta surówka na co dzień
- Surówka z cukinii do obiadu: łatwy przepis na świeżą sałatkę
- Odświeżająca surówka z ogórka z koprem i czosnkiem
SKŁADNIKI
- 3 filety z kurczaka
- 800 g ziemniaków
- 200 g startego żółtego sera
- 4 papiloty
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- sól, pieprz, chili
- kilka gałązek rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i koprem włoskim. Wymieszać.
- Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
- Do papilotów przygotowanych z papieru do pieczenia włożyć porcję ziemniaków, pokrojonej w kostkę papryki i pokrojonej w piórka cebuli. Następnie ułożyć kawałki kurczaka, a wierzch posypać startym żółtym serem i położyć gałązki rozmarynu.
- Papiloty z kurczakiem ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką.