Zapiekany filet kurczaka z ziemniakami w papilotach. Sprawdzony przepis Tomka Strzelczyka

filet z kurczka z ziemniakami w papilotach
Autor: Shutterstock Kurczak według Tomka Strzelczyka. Dodaj ziemniaki i upiecz go w papilotach.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha wie, co jest dobre. Właśnie pokazał, jak zrobić pyszny i soczysty filet z kurczaka z ziemniakami w papilotach. To prosty przepis na efektowne danie, które już samym wyglądem robi wrażenie na bliskich i gościach. Zobaczcie, jak Tomek Strzelczyk robi filet kurczaka w papilotach.

Jak Tomek Strzelczyk robi filety z kurczaka w papilotach?

Przepis Tomka, autora kanału na YouTube Oddasz Fartucha, jest dość prosty. Danie bez problemu można zrobić w domu. Najpierw należy ugotować ziemniaki, a następnie doprawić je solą, pieprzem i koprem włoskim. Następnie filet z kurczaka trzeba pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wlewa się oliwę z oliwek i dokładnie miesza. Każdy kawałek kurczaka powinien być pokryty marynatą. Kolejnym krokiem jest ułożenie składników w papilotach z papieru do pieczenia. Na dnie lądują ziemniaki, a na nich kawałki czerwonej papryki i piórka cebuli. Następnie układa się kurczaka, posypuje startym żółtym serem i kładzie gałązkę rozmarynu, który nadaje przyjemnego aromatu.

Jak upiec filety z kurczaka w papilotach?

Pieczenie kurczaka z ziemniakami w papilotach jest proste. Składniki ułożone w papilotach przekłada się na blachę do pieczenia i wstawia do piekarnika. Powinien być nagrzany do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 30 minut.

Jak podawać filety z kurczaka z ziemniakami w papilotach?

Przepis Tomka Strzelczyka warto zapisać. Danie jest nie tylko łatwe i szybkie. Porcje zapiekanego filetu z kurczaka z ziemniakami w papilotach prezentują się obłędnie. To rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie sprawdzi się przez cały rok i zawsze będzie smakować.

Filety z kurczaka z ziemniakami jest potrawą sycącą, do której nie trzeba już przyrządzać innych dodatków. Warto natomiast podać chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie łatwe przepisy na pyszne surówki do kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 3 filety z kurczaka
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g startego żółtego sera
  • 4 papiloty
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • sól, pieprz, chili
  • kilka gałązek rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i koprem włoskim. Wymieszać.
  • Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
  • Do papilotów przygotowanych z papieru do pieczenia włożyć porcję ziemniaków, pokrojonej w kostkę papryki i pokrojonej w piórka cebuli. Następnie ułożyć kawałki kurczaka, a wierzch posypać startym żółtym serem i położyć gałązki rozmarynu.
  • Papiloty z kurczakiem ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej