Odświeżająca surówka z ogórka z koprem i czosnkiem

Odświeżająca surówka z ogórka z koprem i czosnkiem
Autor: Shutterstock.com Mieszka surówki z ogórka z koprem i czosnkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Latem surówki z ogórka cieszą się wielkim powodzeniem. Wśród wielu pomysłów na ogórkowe sałatki, ten zasługuje na wyróżnienie. Świeży smak ogórka idealnie komponuje się z orzeźwiającą wonią kopru i ciepłym aromatem czosnku. Prosta i nieskomplikowana surówka obiadowa z ogórków poleca się!  

SKŁADNIKI

  • 700 g ogórków 
  • 1/3 szklanki kopru posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę lub roztarty z solą
  • 1 łyżka grubego szczypioru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki poszatkować na mandolinie lub pokroić nożem na cienkie plasterki. 
  • Plasterki ogórków przełożyć do miski.
  • Dodać posiekany koperek, czosnek, szczypior, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Sprawdź, co jeszcze przygotowaliśmy dla Ciebie: więcej przepisów na surówki i sałatki z ogórków 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej