Surówka z cukinii do obiadu: łatwy przepis na świeżą sałatkę
2021-08-12
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia, szczególnie młoda cukinia, idealnie nadaje się na surówki. Jest jadalna na surowo. Ma doskonałą teksturę. Świetnie wchałania sosy i marynaty. Po prostu ideał.
Młoda cukinia pokrojona w słupki lub cienkie wstążki ma bardzo miłą teksturę. Delikatnie ustępuje pod naciskiem zębów. W zasadzie nie trzeba jej długo marynować. Chłonie jak gąbka każdy rodzaj sosu. Uwielbiam połącznie jędrnej cukinii z tą wariacja na temat azjatyckich sosów sałatkowych. Wypróbujcie przepis i podzielcie się z nami swoją opinią! Czekamy!
SKŁADNIKI
- 2 cukinie pokrojone w słupki lub starte na tarce o dużych oczkach
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki soso sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chili, pokrojonej na krążki
- 1/2 łyżeczki soli
- liście bazylii lub rukoli (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj ocet jabłkowy, czosnek, miód, oliwę, chili i sól.
- Wrzuć rozdrobnioną cukinię do miski i wymieszaj z marynatą.
- Podawaj od razu, ewentualnie przybraną liśćmi bazylii lub rukoli.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?