Surówka z cukinii do obiadu: łatwy przepis na świeżą sałatkę

Surówka z cukinii do obiadu: łatwy przepis na świeżą sałatkę
Autor: Shutterstock.com Talerz lekkiej surówki z cukinii z czosnkiem i chili
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia, szczególnie młoda cukinia, idealnie nadaje się na surówki. Jest jadalna na surowo. Ma doskonałą teksturę. Świetnie wchałania sosy i marynaty. Po prostu ideał. 

Młoda cukinia pokrojona w słupki lub cienkie wstążki ma bardzo miłą teksturę. Delikatnie ustępuje pod naciskiem zębów. W zasadzie nie trzeba jej długo marynować. Chłonie jak gąbka każdy rodzaj sosu. Uwielbiam połącznie jędrnej cukinii z tą wariacja na temat azjatyckich sosów sałatkowych. Wypróbujcie przepis i podzielcie się z nami swoją opinią! Czekamy! 

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie pokrojone w słupki lub starte na tarce o dużych oczkach
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki soso sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki chili, pokrojonej na krążki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • liście bazylii lub rukoli (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj ocet jabłkowy, czosnek, miód, oliwę, chili i sól.
  • Wrzuć rozdrobnioną cukinię do miski i wymieszaj z marynatą. 
  • Podawaj od razu, ewentualnie przybraną liśćmi bazylii lub rukoli.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej