Zapiekanka Tysiąca Wysp. Z tym sosem smakuje nieziemsko
Zapiekanki z kurczakiem i ryżem to prosty i szybki pomysł na sycący obiad. W tym przepisie danie zyskuje nowy i oryginalny smak dzięki dodatkowi sosu Tysiąca Wysp. Sprawia, że składniki doskonale się ze sobą łączą w jedno przepyszne i aromatyczne danie. Poznajcie łatwy przepis na obłędną zapiekankę Tysiąca Wysp na obiad.
Z czego zrobić zapiekankę Tysiąca Wysp?
Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia pysznej i sycącej zapiekanki obiadowej, nie jest długa. Znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach bez względu na porę roku. W tym przepisie szczególną rolę grają przyprawy. To one stanowią większość składników i sprawiają, że zapiekanka Tysiąca Wysp smakuje tak dobrze.
Aby upiec doskonałą zapiekankę Tysiąca Wysp, należy przygotować:
- pierś kurczaka
- ugotowany ryż
- pomidorki koktajlowe
- starty ser mozzarella
- marynatę z oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny, słodkiej papryki, soli i pieprzu
- domowy sos Tysiąca Wysp z majonezu, naturalnego jogurtu, ostrego ketchupu, soku z cytryny, jajka, czerwonej cebuli, ogórka konserwowego, chili, soli i pieprzu
Jak zrobić zapiekankę Tysiąca Wysp?
Pyszną i aromatyczną zapiekankę z kurczakiem i sosem Tysiąca Wysp robi się prosto. Przepis nie jest skomplikowany, a przyrządzając zapiekankę według niego krok po kroku, wyśmienity obiad uda się na piątkę z plusem. Jak więc zrobić zapiekankę Tysiąca Wysp?
- 1. krok – zamarynowanie kurczaka
- 2. krok – usmażenie kurczaka
- 3. krok – przygotowanie sosu Tysiąca Wysp
- 4. krok – podsmażenie kurczaka
- 5. krok – wymieszanie kurczaka z ryżem i pomidorkami koktajlowymi, wlanie sosu i posypanie wierzchu startą mozzarellą
- 6. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku
Z czym podawać zapiekankę Tysiąca Wysp?
Zapiekanka Tysiąca Wysp to danie, które zaskakuje bogactwem smaku. Składniki pysznie się ze sobą komponują, a domowy sos Tysiąca Wysp idealnie je łączy. Zaletą tej potrawy jest to, że tak samo pysznie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.
Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i sosem Tysiąca Wysp to sycące danie, do którego warto podać chrupiącą surówkę, aby wzbogacić posiłek. Poniżej znajdzie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe surówki, które podkreślą smak zapiekanki Tysiąca Wysp.
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
- Kapusta pekińska na ostro. Pikantna surówka, która pasuje do każdego dania
- Mizeria w nowej odsłonie. Zamiast ogórka użyj tego warzywa
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g startego sera mozzarella
Marynata:- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Sos:- 100 ml majonezu
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek konserwowy
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę do kurczaka. Do miski wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać.
- Do marynaty włożyć pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
- Przygotować sos. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt i ketchup. Wlać sok z cytryny. Dodać posiekaną cebulę i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Doprawić chili, solą i pieprzem. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Kurczaka wymieszać z ryżem, połówkami pomidorków koktajlowych i połową startej mozzarelli. Przełożyć do formy do zapiekania.
- Wlać sos tysiąca wysp. Wierzch posypać pozostałą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na gorąco z ulubioną surówką.