Zapiekanka Tysiąca Wysp. Z tym sosem smakuje nieziemsko

zapiekanka Tysiąca Wysp
Autor: Shutterstock Zapiekanka Tysiąca Wysp zachwyca to sycący obiad z piekarnika.
łatwy
30 min
4

Zapiekanki z kurczakiem i ryżem to prosty i szybki pomysł na sycący obiad. W tym przepisie danie zyskuje nowy i oryginalny smak dzięki dodatkowi sosu Tysiąca Wysp. Sprawia, że składniki doskonale się ze sobą łączą w jedno przepyszne i aromatyczne danie. Poznajcie łatwy przepis na obłędną zapiekankę Tysiąca Wysp na obiad.

Z czego zrobić zapiekankę Tysiąca Wysp?

Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia pysznej i sycącej zapiekanki obiadowej, nie jest długa. Znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach bez względu na porę roku. W tym przepisie szczególną rolę grają przyprawy. To one stanowią większość składników i sprawiają, że zapiekanka Tysiąca Wysp smakuje tak dobrze.

Aby upiec doskonałą zapiekankę Tysiąca Wysp, należy przygotować:

  • pierś kurczaka
  • ugotowany ryż
  • pomidorki koktajlowe
  • starty ser mozzarella
  • marynatę z oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny, słodkiej papryki, soli i pieprzu
  • domowy sos Tysiąca Wysp z majonezu, naturalnego jogurtu, ostrego ketchupu, soku z cytryny, jajka, czerwonej cebuli, ogórka konserwowego, chili, soli i pieprzu

Jak zrobić zapiekankę Tysiąca Wysp?

Pyszną i aromatyczną zapiekankę z kurczakiem i sosem Tysiąca Wysp robi się prosto. Przepis nie jest skomplikowany, a przyrządzając zapiekankę według niego krok po kroku, wyśmienity obiad uda się na piątkę z plusem. Jak więc zrobić zapiekankę Tysiąca Wysp?

  • 1. krok – zamarynowanie kurczaka
  • 2. krok – usmażenie kurczaka
  • 3. krok – przygotowanie sosu Tysiąca Wysp
  • 4. krok – podsmażenie kurczaka
  • 5. krok – wymieszanie kurczaka z ryżem i pomidorkami koktajlowymi, wlanie sosu i posypanie wierzchu startą mozzarellą
  • 6. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku

Z czym podawać zapiekankę Tysiąca Wysp?

Zapiekanka Tysiąca Wysp to danie, które zaskakuje bogactwem smaku. Składniki pysznie się ze sobą komponują, a domowy sos Tysiąca Wysp idealnie je łączy. Zaletą tej potrawy jest to, że tak samo pysznie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i sosem Tysiąca Wysp to sycące danie, do którego warto podać chrupiącą surówkę, aby wzbogacić posiłek. Poniżej znajdzie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe surówki, które podkreślą smak zapiekanki Tysiąca Wysp.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g startego sera mozzarella

  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 100 ml majonezu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę do kurczaka. Do miski wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Do marynaty włożyć pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
  • Przygotować sos. Do miseczki przełożyć majonez, jogurt i ketchup. Wlać sok z cytryny. Dodać posiekaną cebulę i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Doprawić chili, solą i pieprzem. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Kurczaka wymieszać z ryżem, połówkami pomidorków koktajlowych i połową startej mozzarelli. Przełożyć do formy do zapiekania.
  • Wlać sos tysiąca wysp. Wierzch posypać pozostałą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na gorąco z ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej