Zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Sekretem jej smaku jest ten sos

zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Autor: Shutterstock Zapiekanka makaronowa z kurczakiem z tym sosem smakuje znakomicie.
łatwy
45 min
4

Zapiekanka makaronowa z piersią kurczaka smakuje znakomicie. Przepis nie jest trudny, składniki łatwo kupić o każdej porze roku, a czas przygotowania jest dość krótki. Danie ma wyjątkowy smak dzięki dodatkowi domowego sosu tysiąca wysp. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i przygotujcie ją jeszcze dziś.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem – składniki

Lista składników, które są potrzebne do przyrządzenia pysznej i sycącej zapiekanki z makaronem i piersią kurczaka, nie jest długa. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach bez względu na pogodę. Aby upiec pyszną zapiekankę, należy przygotować:

  • makaron
  • pierś kurczaka
  • ser mozzarella
  • oliwę z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, przyprawę do gyrosa, słodka papryka

Swój niesamowity smak zapiekanka zawdzięcza dodatkowi domowego sosu tysiąca wysp. Do jego przygotowania potrzebne są:

Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?

Przyrządzenie pysznej i sycącej zapiekanki z makaronem i kurczakiem jest proste. Ugotowany makaron miesza się z podsmażonym wcześniej kurczakiem i przekłada się do formy do zapiekania. Wlewa się sos tysiąca wysp i miesza. Wierzch posypuje się startą włoską mozzarellą. Formę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze niecałe pół godziny. Gotowe!

Z czym podawać zapiekankę makaronową z kurczakiem?

Znakomita zapiekanka z makaronem i kurczakiem to sprawdzona propozycja na rodzinny obiad. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i sycące. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Do zapiekanki makaronowej warto zaserwować kolorową sałatkę lub chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na smaczne sałatki i surówki.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g makaronu
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

  • Sos tysiąca wysp:
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Przygotować sos. Ogórka konserwowego i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki i dodać jogurt, majonez, ketchup i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Do formy do zapiekania przełożyć makaron i kurczaka. Dokładnie wymieszać.
  • Wlać sos, przemieszać i posypać startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
  • Podawać z surówką lub sałatką.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej