Zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Sekretem jej smaku jest ten sos
Zapiekanka makaronowa z piersią kurczaka smakuje znakomicie. Przepis nie jest trudny, składniki łatwo kupić o każdej porze roku, a czas przygotowania jest dość krótki. Danie ma wyjątkowy smak dzięki dodatkowi domowego sosu tysiąca wysp. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i przygotujcie ją jeszcze dziś.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem – składniki
Lista składników, które są potrzebne do przyrządzenia pysznej i sycącej zapiekanki z makaronem i piersią kurczaka, nie jest długa. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach bez względu na pogodę. Aby upiec pyszną zapiekankę, należy przygotować:
- makaron
- pierś kurczaka
- ser mozzarella
- oliwę z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, przyprawę do gyrosa, słodka papryka
Swój niesamowity smak zapiekanka zawdzięcza dodatkowi domowego sosu tysiąca wysp. Do jego przygotowania potrzebne są:
- ogórek konserwowy
- czerwona cebula
- ketchup
- majonez
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- przyprawy – sól, pieprz, cukier
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?
Przyrządzenie pysznej i sycącej zapiekanki z makaronem i kurczakiem jest proste. Ugotowany makaron miesza się z podsmażonym wcześniej kurczakiem i przekłada się do formy do zapiekania. Wlewa się sos tysiąca wysp i miesza. Wierzch posypuje się startą włoską mozzarellą. Formę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecze niecałe pół godziny. Gotowe!
Z czym podawać zapiekankę makaronową z kurczakiem?
Znakomita zapiekanka z makaronem i kurczakiem to sprawdzona propozycja na rodzinny obiad. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i sycące. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Do zapiekanki makaronowej warto zaserwować kolorową sałatkę lub chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na smaczne sałatki i surówki.
- Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą. Idealna sałatka do obiadu
- Mizeria po szwedzku. W tej odsłonie smakuje o niebo lepiej
- Sałatka z ogórków i pomidorów w 3 minuty. Prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
- Surówka z białej kapusty. Do kotletów schabowych i nie tylko
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g makaronu
- 150 g startego sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Sos tysiąca wysp:- 1 ogórek konserwowy
- 1 mała cebula czerwona
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
- Przygotować sos. Ogórka konserwowego i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki i dodać jogurt, majonez, ketchup i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Do formy do zapiekania przełożyć makaron i kurczaka. Dokładnie wymieszać.
- Wlać sos, przemieszać i posypać startą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
- Podawać z surówką lub sałatką.