Korniszony na medal! Chrupiące ogórki konserwowe jak u babci – przepis na zimę

Korniszony na medal! Chrupiące ogórki konserwowe jak u babci – przepis na zimę
Autor: Shutterstock Małe ogórki w delikatnej zalewie to wyśmienity dodatek do wielu potraw
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zimą trudno o świeże smaki, dlatego domowe korniszony to prawdziwy skarb w spiżarni! Te chrupiące, miniaturowe ogórki w słodko-kwaśnej zalewie smakują jak u babci – wyraziste, aromatyczne i pełne domowego charakteru. Własnoręcznie przygotowane korniszony nie mają sobie równych, a ich smak ożywi niejedno danie. Wypróbuj ten sprawdzony, tradycyjny przepis i ciesz się ich smakiem przez całą zimę!

Czym są korniszony?

Korniszony to małe, niedojrzałe ogórki gruntowe, które są marynowane w słodko-kwaśnej zalewie. Są popularnym dodatkiem do kanapek, sałatek i mięs. Dzięki marynowaniu w occie z dodatkiem przypraw i cukru, korniszony mają charakterystyczny, intensywny smak i są chrupiące. Na korniszony często wykorzystuje się ogórki z końcówki sezonu, co do których istnieje podejrzenie, że już nie zdążą osiągnąć normalnych rozmiarów. Zazwyczaj przygotowuje się je w słoikach i przechowuje na zimę, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Domowe korniszony mają ogromną przewagę nad sklepowymi – możesz w pełni kontrolować smak zalewy, ostrość przypraw i poziom słodyczy. Dodatek czosnku, ziela angielskiego czy gorczycy sprawia, że każda partia może mieć swój unikalny charakter. Przygotowanie ich nie wymaga specjalistycznego sprzętu, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To także świetny sposób na ograniczenie marnowania żywności – zamiast wyrzucać drobne ogórki, zamieniasz je w pyszną, długowieczną przekąskę.
 
 Polecamy także:

Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis

Domowe ogórki konserwowe z przyprawą gyros

Ogórki marynowane w słodkiej zalewie octowej

Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do każdego słoika należy wrzucić kawałek marchewki, jedną małą cebulkę pokrojoną w talarki, ząbek czosnku, trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek chrzanu, jeden baldach kopru i oczywiście ogórki.
  • Zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstawić do garnka i pasteryzować dotąd, aż ogórki zmienią kolor. Gorące słoiki ustawić do góry dnem aż do ostygnięcia.
  • WAŻNE! Zalewę należy zagotować i zaraz potem zalewać nią ogórki w słoikach.
Metody pasteryzacji przetworów
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej