Z piersi kurczaka robię najlepsze klasyczne kotlety. Przepadają za nimi i mali, i duzi

Pierś kurczaka idealnie sprawdza się w daniach obiadowych. Można z niej zrobić pyszne klasyczne kotlety w chrupiącej panierce. Mięso jest miękkie, soczyste i idealnie doprawione. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Za klasycznymi kotletami z piersi kurczaka przepadają i mali, i duzi. Poznajcie prosty i szybki przepis na klasyczne kotlety z piersi kurczaka.
Jak zrobić dobrą panierkę do kotletów z piersi kurczaka?
Ten prosty przepis wyróżnia jedna prosta zasada – im mniej, tym lepiej. Panierkę do klasycznych kotletów z piersi kurczaka przyrządza się z kilku łatwo dostępnych produktów, których cena nie zwala z nóg. Można je kupić w małych i dużych sklepach bez względu na porę roku. W tym przepisie do panierowania kotletów z piersi kurczaka wykorzystuje się jajka, bułkę tartą i przyprawy, takie jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz i wędzona słodka papryka. Tylko tyle wystarczy, aby zrobić pyszne i soczyste kotlety z piersi kurczaka w klasycznej wersji.
Jak zrobić klasyczne kotlety z piersi kurczaka?
Klasyczny przepis na soczyste i miękkie kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce nie jest trudny. Przygotowanie jest bardzo szybkie, a co najważniejsze taki obiad robi się błyskawicznie. Nie trzeba marynować mięsa i czekać, aż przejdzie przyprawami. Przyrządzenie kotletów łącznie ze smażeniem zajmuje w sumie około pół godziny.
Jak usmażyć klasyczne kotlety z piersi kurczaka, które zachwycą smakiem każdego domownika? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Postępując według tego sprawdzonego przepisu danie wyjdzie na medal.
- 1. krok – pokrojenie i rozbicie piersi kurczaka
- 2. krok – roztrzepanie i doprawienie jajek
- 3. krok – obtoczenie kotletów z piersi kurczaka w jajku i bułce tartej
- 4. krok – usmażenie kotletów z piersi kurczaka na patelni
Jak podawać klasyczne kotlety z piersi kurczaka?
Pyszne i chrupiące kotlety z piersi kurczaka w klasycznej odsłonie to dobry pomysł na obiad. Dzięki temu, że robi się je z kilku składników w tempie ekspresowym, można serwować je nawet w czasie zwykłego tygodnia. Aby posiłek był kompletny, klasyczne kotlety z piersi kurczaka warto podać z ziemniakami lub frytkami. Doskonałym uzupełnieniem są domowe surówki. Poniżej znajdzie przepisy na pyszne surówki i sałatki, które idealnie komponują się z kotletami z piersi kurczaka w wersji klasycznej.
- Do mizerii nie dodaję śmietany. Najlepszą sałatkę z ogórków robię tak jak Ewa Wachowicz
- Szatkuję czerwoną kapustę i mieszam z majonezem. To najlepsza surówka, która pasuje do każdego obiadu
- Chińska surówka z białej kapusty i marchewki – lekka, chrupiąca i pełna orientalnego smaku!
- Z brukselki robię smaczną i zdrową sałatkę. Jest pełna witamin i doskonale sprawdza się w czasie odchudzania
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
dodatkowo:- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić na kotlety o grubości około 1 cm.
- Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką.
- Każdy kotlet zanurzać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. P usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub frytkami oraz chrupiącą surówką.