Z piersi kurczaka robię najlepsze klasyczne kotlety. Przepadają za nimi i mali, i duzi

klasyczne kotlety z piersi kurczaka
Autor: Shutterstock, Shutterstock Kotlety z piersi kurczaka zrób w wersji klasycznej. Domownicy będą pod wrażeniem.
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka idealnie sprawdza się w daniach obiadowych. Można z niej zrobić pyszne klasyczne kotlety w chrupiącej panierce. Mięso jest miękkie, soczyste i idealnie doprawione. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Za klasycznymi kotletami z piersi kurczaka przepadają i mali, i duzi. Poznajcie prosty i szybki przepis na klasyczne kotlety z piersi kurczaka.

Jak zrobić dobrą panierkę do kotletów z piersi kurczaka?

Ten prosty przepis wyróżnia jedna prosta zasada – im mniej, tym lepiej. Panierkę do klasycznych kotletów z piersi kurczaka przyrządza się z kilku łatwo dostępnych produktów, których cena nie zwala z nóg. Można je kupić w małych i dużych sklepach bez względu na porę roku. W tym przepisie do panierowania kotletów z piersi kurczaka wykorzystuje się jajka, bułkę tartą i przyprawy, takie jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz i wędzona słodka papryka. Tylko tyle wystarczy, aby zrobić pyszne i soczyste kotlety z piersi kurczaka w klasycznej wersji.

Jak zrobić klasyczne kotlety z piersi kurczaka?

Klasyczny przepis na soczyste i miękkie kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce nie jest trudny. Przygotowanie jest bardzo szybkie, a co najważniejsze taki obiad robi się błyskawicznie. Nie trzeba marynować mięsa i czekać, aż przejdzie przyprawami. Przyrządzenie kotletów łącznie ze smażeniem zajmuje w sumie około pół godziny.

Jak usmażyć klasyczne kotlety z piersi kurczaka, które zachwycą smakiem każdego domownika? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Postępując według tego sprawdzonego przepisu danie wyjdzie na medal.

  • 1. krok – pokrojenie i rozbicie piersi kurczaka
  • 2. krok – roztrzepanie i doprawienie jajek
  • 3. krok – obtoczenie kotletów z piersi kurczaka w jajku i bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie kotletów z piersi kurczaka na patelni

Jak podawać klasyczne kotlety z piersi kurczaka?

Pyszne i chrupiące kotlety z piersi kurczaka w klasycznej odsłonie to dobry pomysł na obiad. Dzięki temu, że robi się je z kilku składników w tempie ekspresowym, można serwować je nawet w czasie zwykłego tygodnia. Aby posiłek był kompletny, klasyczne kotlety z piersi kurczaka warto podać z ziemniakami lub frytkami. Doskonałym uzupełnieniem są domowe surówki. Poniżej znajdzie przepisy na pyszne surówki i sałatki, które idealnie komponują się z kotletami z piersi kurczaka w wersji klasycznej.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić na kotlety o grubości około 1 cm.
  • Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  • Każdy kotlet zanurzać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. P usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub frytkami oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej