Szatkuję czerwoną kapustę i mieszam z majonezem. To najlepsza surówka, która pasuje do każdego obiadu

surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Autor: Shutterstock Z kapusty czerwonej i majonezu zrobisz najlepszą surówkę do obiadu. Jest pyszna, łatwa i szybka.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty? Aby przygotować ten pyszny dodatek do obiadu, wystarczy dobry i sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Pełną smaku surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu można zrobić błyskawicznie z kilku tanich składników. Zobaczcie, jak przyrządzić najlepszą surówkę z kapusty czerwonej wzbogaconą majonezowym sosem.

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty z majonezem – składniki

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania wybornej surówki, jest bardzo krótka. Obejmuje nie tylko kilka łatwo dostępnych produktów oraz przyprawy, które każdy ma w domu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że ceny składników nie są wygórowane.

Co więc znalazło się na liście produktów potrzebnych do przygotowania wielkiej michy pysznej domowej surówki idealnej do obiadu? Te składniki są niezbędne:

  • czerwona kapusta
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z majonezem?

Przepis na domową surówkę z kapusty czerwonej, której smak podkręca sos z majonezu, jest łatwy. Przygotowanie jest w miarę szybkie. Surówkę można zrobić tuż przed obiadem. Nie trzeba jej odstawiać, aby składniki się ze sobą połączyły, czy chłodzić w lodówce.

Jak więc robi się smaczną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty z majonezem? To łatwy i sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie każdy bez względu na doświadczenie w domowym gotowaniu.

  • 1. krok – poszatkowanie czerwonej kapusty, skropienie jej sokiem z cytryny i odstawienie na 10 minut
  • 2. krok – przygotowanie sosu z majonezu
  • 3. krok – wymieszanie kapusty czerwonej z natką pietruszki i sosem

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty, żeby nie była twarda?

Jeżeli poszatkowana kapusta czerwona jest zbyt twarda, surówka nie wyjdzie tak, jak powinna. Istnieje jednak prosty patent, aby zmiękczyć kapustę czerwoną, zanim trafi do surówki. Poszatkowane warzywno należy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu niedrogiemu dodatkowi kapusta stanie się miękka, nie straci pięknego koloru i zachowa wszystkie właściwości prozdrowotne. Zyska ciekawy smak i porządną dawkę witaminy C. Kapustę można też skropić octem jabłkowym lub winnym.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwoną kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Wlać sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Do kapusty wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadów mięsnych i wegetariańskich.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej