Z brukselki robię smaczną i zdrową sałatkę. Jest pełna witamin i doskonale sprawdza się w czasie odchudzania
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Witaminowa sałatka z brukselki to pyszne i zdrowe danie, które można jeść przez cały dzień. Dzięki wyjątkowej kompozycji składników smakuje wybornie i dostarcza mnóstwa witamin, minerałów i substancji odżywczych. Przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy zachwyca. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyśmienitą witaminową sałatkę z brukselki.
Jak jeść brukselkę zdrowo?
Brukselka to mała kapusta, która kryje w sobie sporo zdrowia. Niestety, nie każdy ją lubi. Szkoda, ponieważ to niepozorne warzywo jest dobrym źródłem witamin z grupy B, C i K oraz żelaza, potasu, wapnia i manganu. W brukselce znajduje się także kwas foliowy, beta-karoten i błonnik, który daje uczucie sytości. Brukselka wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. To niskokaloryczne warzywo, które bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienny, a także wspiera metabolizm. Ile kalorii ma brukselka? Porcja o wadze 100 g to tylko 30 kcal.
Czy brukselkę można jeść na surowo? Brukselka jest uniwersalnym warzywem, które można spożywać na surowo i po obróbce termicznej. Idealnie sprawdza się w zupach i można przyrządzić z niej pyszną i zdrową sałatkę. Przepis na taką witaminową sałatkę z brukselki znajdziecie poniżej.
Jak zrobić witaminową sałatkę z brukselki?
Przepis na pełną witamin i minerałów sałatkę warzywną, w której główną rolę gra brukselka, nie jest trudny. Przygotowanie dużej michy tego zdrowego dania jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak pamiętać, żeby witaminową sałatkę zrobić wcześniej i schłodzić ją w lodówce, aby smaki się przegryzły. Powinna spędzić w chłodzie przynajmniej pół godziny.
Składniki, które niezbędne są do przygotowania sałatki brukselkowej, są łatwo dostępne. Wszystkie produkty są bogate w substancje odżywcze, witaminy i minerały, które potrzebne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Nie tylko brukselka, ale i dodatki do sałatki, takie jak suszona żurawina, jabłko czy cebula, są bogate w wiele prozdrowotnych składników i korzystnie wpływają na zdrowie.
Jak więc przyrządzić pyszną i zdrową witaminową sałatkę z brukselki? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy.
- 1. krok – poszatkowanie brukselki i pokrojenie jabłka i cebuli
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – wymieszanie brukselki, jabłka i cebuli z sosem
- 4. krok – schłodzenie witaminowej sałatki z brukselki w lodówce
Jak podawać witaminową sałatkę z brukselki?
Przepis na tę pyszną i zdrową sałatkę przyrządzoną z brukselki warto zapisać. Sałatka jest pyszna, pełna prozdrowotnych składników i świetnie smakuje. Sprawdzi się na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy. Można podawać ją jako chrupiący warzywny dodatek do obiadu. Pasuje do dań mięsnych i potraw wegetariańskich. To również pomysł na doskonałą i lekką kolację. Witaminowa sałatka z brukselki pasuje także na różne okazje. Na pewno szybko podbije kubki smakowe gości podczas domowej imprezy.
SKŁADNIKI
- 500 g brukselki
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 100 g drobno posiekanych orzechów
- 70 g startego parmezanu
- 50 g suszonej żurawiny
- sos:
- 60 ml oliwy z oliwek
- 60 ml oleju
- 60 ml octu jabłkowego
- 3 łyżki miodu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z olejem, miodem i octem jabłkowym. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
- Brukselkę obrać z brzydkich wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do miski.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę. Wsypać posiekane orzechy. Wymieszać.
- Wlać sos i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Przed podaniem posypać startym parmezanem i suszoną żurawiną.
- Podawać na drugie śniadanie, jako dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę.