Z brukselki robię smaczną i zdrową sałatkę. Jest pełna witamin i doskonale sprawdza się w czasie odchudzania

witaminowa sałatka z brukselki
Autor: Shutterstock Jest pyszna, mega zdrowa i świetna na diecie. Poznaj prosty przepis na witaminową sałatkę z brukselki.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Witaminowa sałatka z brukselki to pyszne i zdrowe danie, które można jeść przez cały dzień. Dzięki wyjątkowej kompozycji składników smakuje wybornie i dostarcza mnóstwa witamin, minerałów i substancji odżywczych. Przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy zachwyca. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyśmienitą witaminową sałatkę z brukselki.

Jak jeść brukselkę zdrowo?

Brukselka to mała kapusta, która kryje w sobie sporo zdrowia. Niestety, nie każdy ją lubi. Szkoda, ponieważ to niepozorne warzywo jest dobrym źródłem witamin z grupy B, C i K oraz żelaza, potasu, wapnia i manganu. W brukselce znajduje się także kwas foliowy, beta-karoten i błonnik, który daje uczucie sytości. Brukselka wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. To niskokaloryczne warzywo, które bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienny, a także wspiera metabolizm. Ile kalorii ma brukselka? Porcja o wadze 100 g to tylko 30 kcal.

Czy brukselkę można jeść na surowo? Brukselka jest uniwersalnym warzywem, które można spożywać na surowo i po obróbce termicznej. Idealnie sprawdza się w zupach i można przyrządzić z niej pyszną i zdrową sałatkę. Przepis na taką witaminową sałatkę z brukselki znajdziecie poniżej.

Jak zrobić witaminową sałatkę z brukselki?

Przepis na pełną witamin i minerałów sałatkę warzywną, w której główną rolę gra brukselka, nie jest trudny. Przygotowanie dużej michy tego zdrowego dania jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak pamiętać, żeby witaminową sałatkę zrobić wcześniej i schłodzić ją w lodówce, aby smaki się przegryzły. Powinna spędzić w chłodzie przynajmniej pół godziny.

Składniki, które niezbędne są do przygotowania sałatki brukselkowej, są łatwo dostępne. Wszystkie produkty są bogate w substancje odżywcze, witaminy i minerały, które potrzebne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Nie tylko brukselka, ale i dodatki do sałatki, takie jak suszona żurawina, jabłko czy cebula, są bogate w wiele prozdrowotnych składników i korzystnie wpływają na zdrowie.

Jak więc przyrządzić pyszną i zdrową witaminową sałatkę z brukselki? To łatwe i szybkie zadanie, z którym poradzi sobie każdy.

  • 1. krok – poszatkowanie brukselki i pokrojenie jabłka i cebuli
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – wymieszanie brukselki, jabłka i cebuli z sosem
  • 4. krok – schłodzenie witaminowej sałatki z brukselki w lodówce

Jak podawać witaminową sałatkę z brukselki?

Przepis na tę pyszną i zdrową sałatkę przyrządzoną z brukselki warto zapisać. Sałatka jest pyszna, pełna prozdrowotnych składników i świetnie smakuje. Sprawdzi się na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy. Można podawać ją jako chrupiący warzywny dodatek do obiadu. Pasuje do dań mięsnych i potraw wegetariańskich. To również pomysł na doskonałą i lekką kolację. Witaminowa sałatka z brukselki pasuje także na różne okazje. Na pewno szybko podbije kubki smakowe gości podczas domowej imprezy.

SKŁADNIKI

  • 500 g brukselki
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 100 g drobno posiekanych orzechów
  • 70 g startego parmezanu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • sos:
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml oleju
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z olejem, miodem i octem jabłkowym. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
  • Brukselkę obrać z brzydkich wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę. Wsypać posiekane orzechy. Wymieszać.
  • Wlać sos i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Przed podaniem posypać startym parmezanem i suszoną żurawiną.
  • Podawać na drugie śniadanie, jako dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę.
Brukselka: dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej