Do mizerii nie dodaję śmietany. Najlepszą sałatkę z ogórków robię tak jak Ewa Wachowicz

mizeria Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Tak Ewa Wachowicz robi mizerię. W jej rewolucyjnym przepisie nie ma śmietany ani jogurtu.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mizeria to jedna z najpopularniejszych sałatek, która jest łatwa, szybka i uniwersalna. Ewa Wachowicz właśnie zdradziła, jak robi domową mizerię. Jej sałatka z ogórków jest nie tylko pyszna, ale i lekka. Nie ma w niej ani śmietany ani jogurtu. Ewa wykorzystuje zupełnie inne składniki. Poznajcie prosty przepis na mizerię według Ewy Wachowicz.

Z czego Ewa Wachowicz robi mizerię?

Miss Polski od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne domowe dania. Recepturą, która zasługuje na wyróżnienie, jest przepis na smakowitą i chrupiącą mizerię. Ewa Wachowicz nie dodaje do niej tradycyjnych składników jak śmietana czy jogurt naturalny lub grecki. Ogórki łączy z obłędnym i orzeźwiającym sosem. Dzięki temu mizeria zyskuje zupełnie inne oblicze i smakuje lepiej niż klasyczna sałatka.

Co jest potrzebne, aby zrobić mizerię według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników jest krótka. Obejmuje produkty, które można kupić przez cały rok. Znalazły się więc na niej takie artykuły spożywcze jak:

Jak Ewa Wachowicz robi mizerię?

Mizeria bez śmietany i bez jogurtu, którą poleca Miss Polski, jest nie tylko pyszna i orzeźwiająca. Przepis na sałatkę z ogórków w tym wydaniu jest bardzo łatwy, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mizerię można przyrządzić nawet w ostatniej chwili tuż przed podaniem dania głównego na obiad.

Jak zrobić mizerię według przepisu Ewy Wachowicz? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

  • 1. krok – pokrojenie ogórków, zasolenie i odstawienie
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – wymieszanie odsączonych ogórków z koperkiem
  • 4. krok – połączenie sałatki z ogórków z sosem

Do czego pasuje mizeria?

Mizeria znana jest w naszym kraju od setek lat. Pierwsze przepisy na tę znaną sałatkę z ogórków pojawiły się już w XVI wieku. Dziś to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, który robi się prostych składników w ekspresowym tempie. Mizeria jest uniwersalna i idealnie łączy się z potrawami mięsnymi, rybnymi i wegetariańskimi. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na obiady, które uświetni mizeria przyrządzona według przepisu Ewy Wachowicz.

SKŁADNIKI

  • 2 duże zielone ogórki
  • 1 pęczek posiekanego koperku

  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru pudru
  • sól, czarny i czerwony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane ogórki pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i lekko posolić. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Wymieszać.
  • Sos wlać do ogórków i wymieszać.
  • Mizerię posypać posiekanym koperkiem.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej