Do mięsa mielonego dodaję te 2 składniki. Kotlety prezesowskie smakują znakomicie
Kotlety prezesowskie to ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych. Są pyszne dzięki odpowiednio dobranym składnikom i sposobowi przyrządzenia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują z ziemniakami i chrupiącą surówką. Poznajcie prosty przepis na obłędne kotlety prezesowskie, które oczarują smakiem i aromatem.
Z czego zrobić kotlety prezesowskie?
Do przyrządzenia wybornych kotletów prezesowskich wykorzystuje się składniki, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Aż trudno uwierzyć, że pyszne i soczyste kotlety można zrobić z tych produktów.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić obiad z kotletami prezesa w roli głównej? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- mięso mielone wołowo-wieprzowe
- komosa ryżowa
- czerwona cebula
- pieczarki
- jajko
- bułka tarta razowa
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek
- dodatki – sos sojowy, musztarda, świeże zioła
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety prezesowskie?
Pyszne kotlety z pieczarkami i komosą ryżową, które zachwycą nawet prezesa, nie są trudne. Przepis został tak napisany, aby nikt nie miał żadnych problemów podczas robienia tego dania. Warto jednak zarezerwować sobie nieco więcej czasu na ich przyrządzenie.
Koletów prezesowskich, które wzbogacają pieczarki i komosa ryżowa, nie smaży się na patelni. To kotlety pieczone w piekarniku. Dzięki tej metodzie pozostają soczyste i nie nasiąkają tłuszczem, jak dzieje się to podczas smażenia na patelni. Bez obaw można wcinać je na diecie odchudzającej.
Jak zrobić w domu pyszne i aromatyczne kotlety prezesowskie? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – ugotowanie komosy ryżowej
- 2. krok – podsmażenie cebuli z pieczarkami
- 3. krok – przygotowanie masy mięsnej z komosą ryżową, cebulą z pieczarkami i pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie kotletów prezesa
- 5. krok – upieczenie kotletów prezesowskich w piekarniku
Jak podawać kotlety prezesowskie?
Przepis na wyjątkowo dobre i soczyste kotlety prezesa od razu można zapisać lub dodać do ulubionych receptur. To smaczne danie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można podać je z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Posiłek uświetnią także domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które wyśmienicie komponują się kotletami prezesowskimi.
- Robię pyszną surówkę z 3 tanich warzyw. Pasuje do wszystkich dań
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
- Surówkę z marchewki podaję tylko z tym sosem. Jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze
- Siekam kapustę kiszoną i dodaję ten składnik. Właśnie tak surówkę robiła moja babcia
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 150 g komosy ryżowej
- 100 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej razowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Komosę ryżową opłukać na drobnym sitku, a następnie ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte na tarce pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia.
- Mięso mielone przełożyć do miski i dodać pieczarki z cebulą, ugotowaną komosę ryżową, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i musztardę. Wlać sos sojowy, wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić masę mięsną.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować kulki wielkości mandarynki i lekko je spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. Następnie przewrócić kotlety na drugą stronę i dopiekać 5 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz soczystą surówką.